Kezdőlap

 

Szupercellás zivatarok 2004. február 8-án

Előzmények - főnös helyzet február 5-én:
2004. februárjának elején meglehetősen változatos időjárásban volt részünk. Észak-Európában egymást követték az erős ciklonok, míg a Földközi-tenger felett anticiklon helyezkedett el. A két rendszer közös áramlási mezejében nyugat felől enyhe léghullámok érkeztek fölénk. 5-én az Alpoktól északra erős nyugati áramlás alakult ki, mely az Alpokalján főnös időt okozott. Az ország nagy részén 15 °C felett alakultak a maximumok, egyedül északkeleten volt hűvösebb a beragadó hideg levegő  miatt, itt helyenként az 5 °C-ot sem érte el a maximum-hőmérséklet. A főn és a sok napsütés hatására az Alpokalján 20 fok köré melegedett a levegő. A legmelegebb (22 °C) Sopron és Szentgotthárd térségében volt. Utóbbi helyen 22,5 °C-os maximumot mértek, ami azóta is melegrekordnak számít, a főnszél hatására pedig 30 % körül alakult a páratartalom. Egyházasrádócon ezen a napon 20 °C-ig emelkedett a hőmérséklet.
A másnapi METRO (ma Metropol) hírújság is beszámolt az eseményről: "Tegnap húszfokos hőmérsékletet mértek a Dunántúl több pontján, s 130 éves melegrekord dőlt meg. A téli tavasz azonban már nem tart sokáig. A hőmérséklet a hét végére csökken, és vasárnap /8-án/ már hózáporok várhatók. (...)"


(A február 5-ei maximum-hőmérsékletek országos eloszlása - Forrás: OMSZ - www.met.hu)

Hidegfront zivatarokkal február 8-án:
A következő napokban a felhősebb idő miatt már hűvösebb volt, 7-én pedig egy gyenge hidegfront is áthaladt felettünk, mely azonban nem hozta meg a korábban várt mértékű lehűlést. 8-án azonban egy erőteljes, gyors mozgású hidegfront indult meg az ország felé Északnyugat-Európából, mely kora délután már el is érte a határt. Előtte még túlnyomóan napos idő volt, csak az északkeleti országrészben fordultak elő záporok (a magasabban fekvő helyeken hózáporok). A hőmérséklet gyorsan emelkedett, a maximumok országszerte 10 °C körül alakultak. Az előző hidegfront mögött a magasban beáramló hideg levegő és a talaj közeli erős felmelegedés hatására azonban egyre több labilitás halmozódott fel a légkörben, ennek eredményeképp főként az északi, északkeleti országrészben további záporok fejlődtek ki. A front előtt az Alpok keleti területein is erőteljes gomolyfelhő-képződés kezdődött, mely fokozatosan áttevődött az ország nyugati területire is.


(Műholdkép: NOAA - Meteo France - A kék vonal jelzi a hidegfrontot.)

14 óra körül egyre erősödő záporok léptek be Győr-Moson-Sopron és Vas megyébe, melyek kb. egy óra múlva zivatarrá fejlődtek. A délebbi góc (mely nagy valószínűséggel szupercella volt, ugyanis több, mint két órán keresztül életben maradt) Egyházasrádóctól keletre vonult el gyakori, hangos dörgések kíséretében. A faluban csak jelentéktelen csapadék fordult elő, havas eső és jégeső formájában. A zivatar távolodásakor látványos szivárvány jelent meg kelet felé.


(Forrás: OMSZ - www.met.hu)

Ezt követően felgyorsultak az események, ugyanis a front utolérte a kialakuló zónát, és emelő hatása révén egyre többfelé zivatarokat alakított ki, melyeket helyenként jégeső vagy havazás kísért. 16 óra körül már Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyékben is észleltek zivatartevékenységet, miközben a nyugati szupercella elérte legnagyobb fejlettségét. Vas megye délkeleti területén, Egervár környékén jelentős mennyiségű "puha" jégeső hullott belőle, néhány cm-es jégréteget hagyva a földön, tereptárgyakon. Emellett egy másik góc is kifejlődött a Tiszántúl északi felén.


(Forrás: OMSZ - www.met.hu)

A front mentén Ausztriában és Győr környékén újabb zivatarok keletkeztek a már elvonult instabilitási vonal mögött, míg az északi megyékben a front teljesen utolérte a zivatarzónát. Vas megyében, így Egyházasrádócon is 17 óra körül újabb zivatarok vonultak át. A településre már az esti szürkületben csapott le a vihar, így a felhők struktúráját nem lehetett részletesen megfigyelni, de a villámok fejlődő gomolytornyokat világítottak meg. A szél megerősödött, és rövid ideig tartó, de intenzív csapadékhullás kezdődött. Eközben Budapestet is elérte a vihar, a tiszántúli zivatargóc (mely valószínűleg szintén szupercella volt) pedig északkelet felé haladt.


(Forrás: OMSZ - www.met.hu)

18 órára már az egész országot átszelte a front zivatarzónája, melyben Budapesttől délkeletre feltehetőleg újabb szupercella fejlődött ki. Emellett még északkeleten, valamint Paks környékén fordultak elő erősebb reflektivitású cellák, melyeket helyenként jégeső, illetve hó is kísért. Egyházasrádócon ekkorra megszűnt a csapadék, és lassan a zivatartevékenység is alábbhagyott.


(Forrás: OMSZ - www.met.hu)

A hidegfront zivatarzónája tovább haladva ugyan fokozatosan gyengült, de még a déli, délkeleti országrészből is jelentettek villámtevékenységet.


(Forrás: OMSZ - www.met.hu)

Így februárban rendkívüli esetként szinte az egész országban észleltek zivatart, egyedül a délnyugati határszél, illetve Sopron térsége volt olyan területe az országnak, ahol  nem hallottak dörgést ezen a napon. A lehullott csapadék országszerte jellemzően csapadéknyom és 10 mm között alakult, azonban egy-egy erősebb gócból ennél több is eshetett.

Az akkori Vas Népe így számolt be az eseményekről: "Mintha Dél-Olaszországban lettünk volna, olyan időjárási helyzet alakult ki vasárnap az ország északi részén, majd megyénkben is. A februári tavasz végét jelentő hidegfront első felhővonulata már délelőtt látható volt nyugati irányban, de az erős felmelegedés és napsütés hatására csak tornyosultak, de nem nagyon haladtak a felhőtömbök. A labilissá váló légkör aztán szokatlan jelenségeket produkált: villámlott, erősen dörgött, és kiadós, tavaszi-nyári zápor öntözte a néhol még hófoltos földeket. Az első zivatar kora délután robbant ki. Körmend térségében rövid, de heves, előbb havas, majd jeges esőt hozott. Eközben szivárvány jelent meg az égen, és újabb viharfelhők formálódtak. A "termés" késő délutánra érett be, mikor is Szombathely felett nagy égzengéssel, villámlással újabb zivatar vonult el. Utána már lehűlt a levegő. (...)"

A radarképekért köszönet az Országos Meteorológiai Szolgálatnak.

Írta: Hérincs Dávid