Kezdőlap

 

Időjárási összefoglaló 2016 - Egyházasrádóc

Éves statisztikák -->

Január:
Januárt változatos időjárás jellemezte, két hideg és két enyhe periódussal. A hónap hideg, havas idővel indult, 6-áig 1-je kivételével napközben is fagyott, 4-én pedig mindössze -8,1 fok volt a minimum- és -4,9 fok a maximum-hőmérséklet. Emellett minden nap előfordult kisebb havazás is, de általában csak lepel-1 cm hó hullott. 6-án azonban egy mediterrán ciklon már erősebb havazást produkált, akkor 4 cm friss hó hullott, mellyel másnap reggelre a hóréteg vastagsága elérte a 6 cm-t. Ez utóbbi napon zúzmarás köd is előfordult. 8-ától enyhülés kezdődött, így a hó 10-ére elolvadt. 9-én 8 mm eső esett, majd 11-én egy hidegfront 21 mm csapadékot produkált. Előtte délután 13,3 fokkal tetőzött a hőmérséklet. A következő napokban eleinte folytatódott az enyhe idő, de 16-án és 17-én hózáporok kíséretében ismét hideg levegő érkezett. Ez elsősorban az éjszakai minimumokban éreztette hatását, a maximumok 0 fok körül alakultak. 19-én reggel volt a leghidegebb -10,9 fokkal. 23-án a -10,4 fokos minimumot követően napközben sem volt melegebb -2,0 foknál, köszönhetően egy melegfrontnak, melyből délután 4 cm hó esett. 25-én egy újabb front már ónos esőt, esőt okozott, és ezen a napon teljesen elolvadt a hó. A hónap vége igen enyhe idővel telt, gyakran 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. 28-án volt a legmelegebb 15,0 fokos csúcsértékkel.

A hónap csapadékösszege 44 mm lett, mely meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 0,14 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva -0,37 fok lett, ami kb. 0,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Sűrű havazás január 6-án Hópelyhek egy hózáporból január 17-én

Február:
Februárban kiemelkedően enyhe és csapadékos időjárásban volt részünk, még éjszakai fagy is mindössze 6 alkalommal volt. A hónap első két napja meleg, száraz idővel telt, majd 3-án egy markáns hidegfrontból 17 mm csapadék hullott eső, havas eső formájában. A front mögött azonban csak kis mértékben és néhány napra esett vissza a hőmérséklet, még éjszakánként is csupán kétszer fagyott. 6-ától pedig ismét 10 fok feletti maximumokat mérhettünk, sőt 9-én a 15,1 fokot is elérte a csúcsérték. 10-én viszont újabb erős front érkezett, összesen 27 mm csapadékot okozva. Az eső mellett ezúttal is előfordult havas eső, sőt rövid ideig havazás is. Emellett már kissé jelentősebb volt a lehűlés, 12-én a -3,2 fokos minimumot csak 5,2 fokos maximum követte. Ezután gyakori ciklonátvonulások következtek, sok esővel. 12-e és 20-a között minden nap esett, összesen 49,5 mm csapadék hullott. 20-a után egy rövid, de erőteljes felmelegedés érkezett, melynek tetőpontján, 22-én a 16,9 fokot is elérte a csúcshőmérséklet. Másnap egy hidegfront vetett véget az enyheségnek, de ebből már csak 3 mm csapadék hullott. 25-én egy ciklonból havas eső, havazás is kialakult, majd később eső esett. A napi csapadékösszeg 1 mm volt. A hónap utolsó napjai zömmel enyhe idővel teltek. 28-án 1,5 mm, míg 29-én 6,5 mm eső esett.

A hónap csapadékösszege 105,5 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 5,86 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 5,41 fok lett, ami kb. 4,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Gyöngyházfényű (sztratoszférikus) felhők február 1-jén napnyugatakor Eső utáni alkonyat február 13-án

Március:
Március nagy részét kiegyenlített (átlag körüli) hőmérsékletű, változékony időjárás jellemezte. A hónap első felében még többször fordult elő csapadék, de általában már csak néhány mm-nyi mennyiségben. Jelentősebb összeg egyedül 6-án és 7-én hullott egy hullámzó frontrendszerből. Az előbbi napon záporok fordultak elő (az egyik jégdarával), majd éjszaka és másnap is eső, reggel havas eső hullott. A 6-ai csapadékösszeg 8 mm, a 7-ei 11 mm volt. Ezt követően 15-e időjárása bizonyult eseménydúsnak, amikor egy magassági hidegcsepp miatt előbb eső volt, majd délután záporok, hózáporok alakultak ki. Éjszaka és másnap reggel pedig havas eső, havazás volt, melyet napközben eső váltott fel. Ekkor összesen 5,5 mm csapadék hullott. 24-én egy hidegfront érkezett, mely mögött a gyenge záporok mellett hódarazápor is előfordult. A hőmérséklet kiegyenlítettségét mutatta, hogy egészen 27-éig jellemzően 8 és 14 fok között változott a maximum-hőmérséklet, csak 7-én (6,5 fok) és 15-én (5,5 fok) volt ennél hűvösebb. A minimumok pedig a felhőzet függvényében -2 és +6 fok között szóródtak. 2-án reggel volt a leghidegebb -2,2 fokkal. A hónap végén viszont erőteljes felmelegedés következett be, így a még viszonylag hűvös éjszakák ellenére 27-én már elérte, majd ezt követően minden nap meg is haladta a maximum-hőmérséklet a 15 fokot. Sőt, 31-én már 22,6 fokos csúcsértéket mérhettünk. 29-én délután egy hidegfront révén megérkezett az első zivatar is, melyből 6 mm csapadék hullott, hatására pedig másnap reggelre köd képződött.

A hónap csapadékösszege 40,5 mm lett, mely meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 6,72 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 6,39 fok lett, ami kb. 1 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Vékony lencsefelhő március 5-én Részben megfagyott harmatcsepp és dér március 18-án

Április:
Április első két harmadát meleg, száraz idő jellemezte, de a hónap végén csapadékos és hűvös idő köszöntött be. 23-áig, bár több gyenge hidegfront is érintett minket, csupán 8-án, valamint 12-én, 13-án és 14-én fordult elő csapadék. 8-án 6 mm eső esett, és ekkor távoli zivatar (dörgés) is volt, míg 12-én 0 mm, 13-án 0,5 mm, 14-én pedig 1,5 mm. A csúcshőmérséklet ebben az időszakban többször meghaladta a 20 fokot, sőt 4-én és 5-én kevéssel a 25 fokot is. Utóbbi napon volt a legmelegebb 25,7 fokkal. A hidegfrontok általában csak mérsékelt és egy-három napos lehűlést hoztak. Mögöttük viszont előfordultak hűvösebb hajnalok, 0 és 3 fok közötti minimumokkal. A legenyhébb éjszaka 17-ére virradóan volt, amikor a szél miatt csupán 14,8 fokig csökkent a hőmérséklet. 23-án egy hidegfront vonult át zivatarral és esővel, de csak 4,5 mm csapadék hullott. Mögötte azonban markáns és tartós lehűlés következett be. A csúcshőmérséklet a következő napokban mindössze 11 és 16 fok között alakult, míg a derült, szélcsendes reggelen többször fagyott. 26-ára virradóan volt a leghidegebb -2,1 fokkal. 27-én egy hidegfrontból 10,5 mm csapadék hullott, és ekkor az Írott-kőn 26 cm hó esett.

A hónap csapadékösszege 23 mm lett, mely elmaradt az átlagostól. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 11,99 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 11,68 fok lett, ami kb. 2 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Kialakuló zivatar csapadéksávokkal április 23-án Behavazott fák a Kőszegi-hegységben április 27-én

Május:
Május nagyrészt mérsékelten meleg, csapadékos időjárást hozott. A hónap egy mediterrán ciklonnal indult, mely 4 nap alatt 49,5 mm csapadékot okozott, ebből 1-jén 29 mm esett. Ezek a napok még hűvös idővel teltek, 4-én délután sem volt melegebb 14,9 foknál. 5-étől 11-éig száraz és enyhébb időszak következett, igaz éjszakánként ekkor gyakran 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. 11-én érkezett egy újabb mediterrán ciklon, mely ismét 4 napig okozott csapadékos időt. Ezúttal összesen 53 mm eső esett. A ciklon mögött rövid, de jelentős lehűlés következett, 15-én és 16-án csupán 15,8 fokos maximumot mérhettünk, és az utóbbi napon reggel 1,1 fokig hűlt le a levegő. 18-ától azonban melegedés kezdődött, és 22-én már 25 fok fölé, másnap pedig 26,6 fokig emelkedett a hőmérséklet. 19-én este zápor, zivatar is előfordult. 23-án este egy hidegfront vonult át záporokkal és zivatarral, összesen 12 mm csapadékot okozva. Másnapra átmenetileg jelentősen visszaesett a hőmérséklet, csak 18,6 fokos maximumot regisztrálhattunk, de 25-étől a hónap végéig visszaért a kora nyárias idő. 26-án és 27-én szupercellás zivatarok is előfordultak a térségben, de csak 26-én érintett minket az egyik kis mértékben. A legmelegebb 29-én volt 29,2 fokos csúcshőmérséklettel, de ekkor este egy gyenge hidegfront vonult át, így a hónap utolsó két napja 26 fokos maximumot hozott. A frontból nem hullott jelentős csapadék, de ismét kialakult zivatar is.

A hónap csapadékösszege 119,5 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 15,28 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 15,22 fok lett, ami kb. 0,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Zápor északnyugatra május 13-án Szupercella a falu határában május 27-én kora este

Június:
Június változékony, de meleg idővel telt. A hónap elejét egy sekély ciklon határozta meg, melyet nedves, labilis légtömeg töltött ki. Így 5-éig 2-a kivételével minden nap előfordultak záporok, zivatarok a környéken, de ezek a falut csak 1-jén érintettek, 1,5 mm csapadékot okozva. Ezután 9-éig csendes napok következtek. A csúcshőmérséklet ebben az időszakban 25 fok körül alakult, míg a minimumok többnyire 11 és 13 fok között szóródtak, de 8-án reggel csak 9,4 fok volt. 9-e és 15-e között egy hullámzó frontrendszernek köszönhetően csapadékosra fordult az idő, de a hőmérséklet csak néhány fokot esett vissza. 11-én hullott a legtöbb, 33,5 mm csapadék, ennek nagy része egy intenzív zivatarból. Emellett 14-én is kialakult zivatar, másnap pedig 24 mm eső esett. A 7 nap teljes csapadékösszege 70,5 mm lett. Az esős időszakot 3 száraz nap követte, majd 20-ára virradó éjszaka újabb hidegfront hozott kiadós, összesen 19 mm csapadékot. Kora reggel zivatar is előfordult. A front mögött 21-én reggelre köd képződött. Ettől a naptól száraz és meleg idő vette kezdetét. A hónapban már csupán 27-én volt kisebb csapadék egy gyenge hidegfrontból, és ezt kivéve minden nap meghaladta a maximum-hőmérséklet a 25 fokot, sőt 4 napon a 30 fokot is. 24-én volt a legmelegebb 33,1 fokkal. 25-én és 26-án pedig éjszaka sem csökkent 19 fok alá a hőmérséklet, igaz a front mögött a következő napokban felfrissültek a reggelek.

A hónap csapadékösszege 92,5 mm lett, mely meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 19,84 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 19,76 fok lett, ami kb. 2 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Egycellás zivatar nyugat felé június 1-jén Érkező peremfelhős zivatarzóna június 12-én

Július:
Júliust mérsékelten meleg, eleinte száraz, majd csapadékos idő jellemezte. 12-éig nem fordult elő mérhető mennyiségű csapadék, noha a hónap elején gyenge hidegfrontokhoz kapcsolódva 3 napon is volt gyenge eső, zápor. Az egyik ilyen frontot követően, 4-én reggel mérhettük a legalacsonyabb minimumot a hónapban, 10,2 fokot. A csúcshőmérséklet ebben az időszakban viszont mindvégig meghaladta a 25 fokot, sőt 5 napon a 30 fokot is. 11-én volt a legmelegebb - és egyben a havi csúcs is - 33,1 fokkal. 12-én és 13-án egy hidegfront alakította az időjárást, szupercellás zivatarokat okozva. Az első napon 2 mm, míg a másodikon 45 mm csapadék hullott. A front mögött jelentős lehűlés érkezett, 16-án már napközben sem volt melegebb 18,8 foknál, és ekkor 1,5 mm eső esett. 18-ától kezdve azonban ismét kellemesen meleg, de változékony időszak következett. A maximum-hőmérséklet ettől kezdve a hónap végéig újból minden nap 25 fok felett alakult, bár a 30 fokot csak 21-én, illetve 30-án és 31-én haladta meg kissé. 22-ére és 23-ára virradóan is egy-egy osztrák zivatarrendszer vonult át felettünk, 17,5 mm, valamint 32,5 mm csapadékot okozva. 24-e és 27-e között pedig minden nap előfordultak záporok, zivatarok. A 4 nap alatt összesen 20 mm csapadék hullott. 29-én késő este szintén Ausztria felől érkezett egy zivatar, melyből 5 mm eső esett, majd 31-én este egy hidegfront okozott záport, zivatart 1,5 mm-nyi csapadékösszeggel.

A hónap csapadékösszege 125 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 22,03 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 21,92 fok lett, ami kb. 2 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Jól fejlett szupercella Szombathely előtt július 12-én Lecsapó villám a zivatarrendszerből július 23-ára virradó éjszaka

Augusztus:
Augusztus száraz, meleg idővel indult. A csúcshőmérséklet 9-éig 6-a kivételével minden nap elérte vagy meghaladta a 25 fokot, sőt - mint utóbb kiderült, egyedüliként - 4-én és 5-én a 30 fokot is. Utóbbi napon volt a legmelegebb 31,1 fokkal. 5-én már átvonult felettünk egy gyengébb hidegfront, mely délután záporokat, zivatarokat okozott, 8,5 mm csapadék hullott. A hónap középső részét előbb egy markáns lehűlés, majd változékony idő határozta meg. 9-én érkezett az újabb, már erős hidegfront, mely ekkor és 10-én összesen 7,5 mm csapadékot okozott. Utóbbi napon zivatar is előfordult. A front mögött 11-én nem volt melegebb 18,9 foknál, másnap reggelre pedig 6,5 fokig csökkent a hőmérséklet. 13-ától azonban visszatértek a 25 fok körüli maximumok, melyek ugyan tágabb szórással, de egészen a hónap végéig kitartottak. Az éjszakai minimumok pedig 10 és 17 fok között alakultak. 15-én és 16-án egy hullámzó, gyenge hidegfront okozott záporokat, zivatarokat. Mindkét nap előfordultak szupercellák, melyek közül 15-én az egyik éppen a falu felett vonult át, jégesővel. Ezeken a napokon 17 mm, illetve 2 mm csapadék hullott. Gyenge zivatar ezt követően még 19-én és 21-én is kialakult. Utóbbi egy hidegfronthoz kapcsolódott, melyből összesen 11 mm eső esett, részben már 22-én. Ezt követően a hónap végéig már csak 29-én volt kisebb csapadék. A korábbi esők nyomán ugyanakkor 16-án, 18-án és 20-án, valamint 25-én és 26-án reggel is előfordult köd.

A hónap csapadékösszege 47,5 mm lett, mely elmaradt az átlagos értéktől. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 19,84 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 19,44 fok lett, ami megegyezik az átlagossal.

A hónap fotói:

Reggeli harmat augusztus 12-én A falura lecsapó szupercella augusztus 15-én

Szeptember:
Szeptembert száraz, eleinte nyáriasan meleg, majd hűvösebb idő jellemezte. A legmagasabb hőmérséklet 16-áig 5-e és 6-a kivételével minden nap meghaladta a 25 fokot, és 1-je kivételével a minimumok is 10 fok felett, sőt zömmel 13-15 fok körül alakultak. 2-án egy gyenge hidegfront hatására 6,5 mm csapadék hullott. 4-én egy újabb, erősebb front vonult át, mely a környéken hullámozva 5-én és 6-án is okozott csapadékot. A 3 nap összege 18 mm lett. 4-én zivatar is kialakult. A hőmérséklet az utóbbi két napon jelentősen visszaesett, 6-án már nem volt melegebb 17,9 foknál. 7-étől 16-áig azonban folytatódott a meleg, száraz idő, csak 13-án alakult ki a közelben zivatar néhány dörgéssel. A hőmérséklet 12-én és 13-án tetőzött 30,3, illetve 30,4 fokkal. 16-án egy közeledő, markáns hidegfront előtt már előfordult kisebb eső, zápor, 2 mm-nyi csapadékösszeget eredményezve. A front másnap vonult át záporokkal, zivatarral, 13 mm csapadékot eredményezve. Ezt követően viszont a hónapban már nem hullott csapadék. A hőmérséklet ugyanakkor jelentősen és tartósan visszaesett. A maximumok eleinte 19-22 fok körül szóródtak, de 29-én és 30-án már kevéssel meghaladták a 25 fokot. A minimumok kezdetben viszonylag magasak maradtak a sok felhő és az erős szél miatt, de 21-étől kezdve a hónap végéig minden reggel 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. 23-ára virradóan volt a leghűvösebb 4,1 fokkal.

A hónap csapadékösszege 39,5 mm lett, mely elmaradt az átlagos értéktől. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 18,22 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 17,60 fok lett, ami kb. 2,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Hullámfelhők hullámpalával szeptember 4-én Harmatos katica szeptember 8-án reggel

Október:
Október enyhe idővel indult, 1-jén még elérte a csúcsérték a 24,7 fokot. 2-án azonban markáns lehűlés követezett be, és a hónap további részében már 20 fokos maximum is csak egyszer, 24-én fordult elő. A 2-ai lehűlés nyomán 11-éig csapadékosra is fordult az időjárás, és minden nap előfordult eső, zápor, de jellemzően csak kis, napi 0 és 4,5 mm közötti mennyiségben. Ez alól 10-e volt kivétel, amikor 16,5 mm eső esett. A csúcshőmérsékletek a csapadékos időszakban 15 fok alá estek vissza, sőt 11-én nem volt melegebb 9,0 foknál. Emellett 8-án talaj menti fagy, 10-én és 13-án reggel pedig gyenge fagy is volt, -0,2, illetve -0,6 fokkal. A hónap közepe átmenetileg szárazabb és kissé melegebb időt hozott, de 18-án újabb erős lehűlés érkezett, kiadós csapadékkal. 18-a és 21-e között összesen 43 mm eső esett, ebből a legtöbb, 23 mm 19-én. A maximumok 20-án és 21-én ismét csak 10 fok körül alakultak, a következő két reggelen pedig 1 fokig hűlt le a levegő. A csapadékos és hűvös időt gyors felmelegedés követte, melynek tetőpontjaként 24-én délután 20,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, másnap reggel pedig szokatlanul magas, 13,9 fokos minimumot mérhettünk. Ezen a napon azonban újabb hidegfront érkezett, 23 mm csapadékkal. Ezt követően a hónap végéig már száraz, mérsékelten meleg időjárás uralkodott.

A hónap csapadékösszege 96 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 10,03 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 9,59 fok lett, ami megegyezik az átlagossal.

A hónap fotói:

Az első őszi dér október 8-án reggel Lencsefelhők alkonyat környékén október 29-én

November:
Novembert változatos, hűvösebb és enyhébb időszakokkal tarkított időjárás jellemezte, ezen belül a hónap első fele bizonyult különösen mozgalmasnak. A hónap enyhe idővel indult, bár egy kisebb lehűlés nyomán 4-én és 5-én reggel előfordult gyenge fagy. Utóbbi nap viszont jelentős enyhülés érkezett, 6-ára virradó éjszaka 15,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, de napközben egy hidegfront miatt már nem volt melegebb. A front 27,5 mm csapadékot hozott, este villogás (távoli zivatar) is volt. Ezt követően egészen 17-éig hűvös idő köszöntött be, zömmel 10 fok alatti sőt olykor csak 5 fok körüli csúcsértékekkel, és gyakori éjszakai faggyal. Emellett egy-egy mediterrán ciklon hatására 8-án 6 mm, míg 11-én 22 mm, 12-én pedig 3,5 mm csapadék hullott. Az első napon havas eső is előfordult, 12-én reggel pedig az addigi esőt havazás váltotta fel. A Kőszegi-hegységben mindegyik alkalommal - és már 6-án is - megmaradó hó hullott. Ezek mellett 16-án esett még 5 mm eső. 18-ától viszont jelentősen megenyhült az idő. A maximumok egészen 24-éig 10 fok felett, sőt többször 15 fok felett alakultak, és az éjszakák is jóval enyhébbek lettek, 3 és 10 fok közötti minimumokkal. 22-én volt a legmelegebb 17,2 fokkal. Ebben az időszakban csak 19-én volt mérhető mennyiségű, 4 mm csapadék, de kisebb ködszitálás, gyenge eső 24-én, 25-én és 26-án is kialakult. 27-én markáns hidegfront vonult át, mely csapadékot nem okozott, de mögötte 28-án több hózápor is előfordult. A front jelentős lehűlést okozott, 29-én csupán 3,3 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, 30-án reggel pedig -6,8 fokig hűlt le a levegő.

A hónap csapadékösszege 66,5 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 5,71 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 5,12 fok lett, ami kb. 1 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Friss hó a Kőszegi-hegységben november 13-án Jégvirágok november 29-én reggel

December:
Decembert igen száraz és hűvös idő jellemezte, kiemelkedően sok, 29 fagyos nappal. A hónap egy ciklonnak köszönhetően enyhe idővel indult, mivel ennek előoldalán 1-jén 5,8 fokig, 2-án pedig 12,4 fokig emelkedett a hőmérséklet, mely egyben a havi maximum is lett. Délután azonban átvonult a ciklon hidegfrontja kisebb záporral, és mögötte visszaesett a hőmérséklet. 6-a és 9-e között hideg, zúzmarás köddel tarkított idő köszöntött be, mely 6-án és 8-án tartósan megmaradt, így ezeken a napokon egész nap fagyott. Ezután viszont enyhülés következett, melynek tetőpontjaként 12-én 10,6 fokos csúcsértéket mérhettünk. Ekkor újabb hidegfront vonult át pár csepp záporral, mely mögött fokozatosan visszaesett a hőmérséklet. 14-én egy peremciklon érintett minket kisebb ónos/fagyott esővel, majd esővel, de ekkor sem volt mérhető mennyiségű csapadék. 18-ától kezdve párás-ködös, fagyos időszak vette kezdetét, mely során 19-ét kivéve 24-éig egész nap fagyott, 21-én és 22-én pedig nem volt melegebb -3 foknál. Emellett szinte minden nap előfordult gyenge ónos szitálás vagy szemcsés hó szállingózás. A 25-én érkező melegfront törte meg a csapadékmentességet, akkor 0,5 mm eső esett. Mögötte átmenetileg jelentően megenyhült az idő, 26-án és 27-én is 9,3 fok volt délután. 28-ára virradóan és reggel egy frontális hullám már jelentősebb, összesen 7 mm csapadékot okozott, és a kezdeti esőt reggel havazás váltotta fel, melyből rövid időre 1 cm-es hóréteg is kialakult. A hónap legvégére visszatért a száraz, hideg idő, kemény éjszakai fagyokkal. 31-én mérhettük a legalacsonyabb, -9,5 fokos minimumot.

A hónap csapadékösszege 7,5 mm lett, mely jelentősen elmaradt az átlagos értéktől. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 0,20 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva -0,39 fok lett, ami kb. 0,5 fokkal alacsonyabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Erős inverzió által torzult napkelte december 10-én Vastag zúzmara a Kőszegi-hegységben december 23-án

Éves statisztikák:

Hőmérséklet Csapadék
Éves középhőmérséklet: 10,95 °C Éves csapadékösszeg: 812,0 mm
Éves abszolút minimum: -10,9 °C (jan. 19.) Legnagyobb napi csapadékösszeg: 45,0 mm (júl. 13.)
Éves abszolút maximum: 33,1 °C
(jún. 24., júl. 11.)
Legkisebb havi csapadékösszeg: 7,5 mm (dec.)
Legalacsonyabb havi középhőmérséklet: -0,39 °C (dec.) Legnagyobb havi csapadékösszeg: 125,0 mm (júl.)
Legmagasabb havi középhőmérséklet: 21,92 °C (júl.) Csapadékos napok
száma:
154 db
Legkisebb napi hőingás: 0,8 °C (dec. 22.) Havas napok száma: 27 db
Legnagyobb napi hőingás: 20,1 °C (ápr. 3.) Hótakarós napok száma: 9 db
Éves abszolút hőingás: 44,0 °C Legnagyobb hóvastagság: 6 cm (jan. 7.)
Zord napok száma
(Tmin <= -10,0 °C):
2 db Csapadékkal járó zivataros napok száma: 26 db
Téli napok száma
(Tmax <= 0,0 °C):
15 db Száraz zivataros napok száma: 12 db
Fagyos napok száma
(Tmin < 0,0°C):
83 db Jégesős napok száma: 1 db
Nyári napok száma
(Tmax >= 25,0 °C):
92 db  Ónos/fagyott esős vagy
szitálásos napok száma:
9 db
Hőségnapok száma
(Tmax >= 30,0 °C):
17 db Ködös napok száma: 36 db
Forró napok száma
(Tmax >= 35,0 °C):
0 db Zúzmarás napok száma: 8 db

Írta és a képeket, valamint a grafikonokat készítette: Hérincs Dávid