Kezdőlap

 

Időjárási összefoglaló 2019 - Egyházasrádóc

Éves statisztikák -->

Január:
Január az átlagosnál kissé enyhébb, átlagos csapadékú időt hozott. A hónap első 10 napja gyakori frontátvonulásokkal, és ennek megfelelően ingadozó hőmérséklettel telt. A 6-7 fokos maximumokat hozó első két napot követően egy hidegfront hatására néhány fokos lehűlés következett, amit 5-én egy melegfront mögött 2 napos felmelegedés követett, majd egy újabb melegfront mögött 9-én ismét enyhe idő volt. Az időszakban 6-a kivételével minden nap előfordult csapadék, és 1-je kivételével havazás, hózápor is. 3-án lepelnyi hó hullott, majd 5-én a melegfrontból délelőtt 3 cm, de ez estére a melegedés és az esőbe váltó csapadék miatt el is olvadt. A következő melegfrontból 8-ára virradóan 1 cm hó esett, és ez 9-én délelőttig ki is tartott, köszönhetően annak, hogy 8-án nem volt melegebb 0,1 foknál. 11-étől szárazabb, másnaptól pedig enyhébb időszak vette kezdetét, ami 18-áig tartott. Éjszakánként 7-étől kezdve szinte minden nap fagyott (a hónap legvégéig), egyedül 14-én maradt 1 tizeddel 0 fok felett a hőmérséklet. Napközben azonban 12-e és 18-a között minden nap 6 és 10 fok között alakult a hőmérséklet, sőt 17-én a 12,8 fokot is elérte, ami a hónap legmagasabb maximuma lett. 14-én este egy hidegfrontot követően intenzív hózáporból 1 cm hó hullott, ami után éjjel kiderült az ég és leállt a szél, így 15-én reggelre -5,7 fokig hűlt le a levegő. 18-án érkezett a következő markáns hidegfront, amiből összesen 8 mm eső esett. Ebből 7 mm még reggel 7 óra előtt, 17-ére vonatkozóan, így az lett január legcsapadékosabb napja is. A front mögött tartósan 0 fok köré estek vissza a maximumok, csak egy-egy napon volt 3-6 fok. 22-én, 23-án és 24-én havazás is előfordult, mely összesen 4 cm hóréteget eredményezett, az első két napon pedig egész nap fagyott. A hótakaró lassan olvadozva 28-áig kitartott, és a nyugalomba jutó hideg levegővel hozzájárult ahhoz, hogy 26-án reggelre -10,1 fokig csökkenjen a hőmérséklet, mellyel ez lett a hónap leghidegebb napja. Emellett még négyszer fordult elő -5 fok alatti minimum ebben az időszakban. 27-én és 28-án 3 és 4 mm csapadék érkezett, egy átmeneti enyhülés hatására eleinte ónos eső, majd eső, zápor formájában, de az utóbbi napon már havas eső is esett. Január utolsó két reggele zúzmarás köddel indult, ami 31-én már tartósan megmaradt és ezzel együtt egész délután kitartott a fagy, kora este pedig 1 cm hó hullott.

A hónap csapadékösszege 27 mm lett, mely megegyezik az átlagos értékkel. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 0,26 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 0,02 fok lett, ami kb. 1 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Fák alkonyban január 16-án "Jégszellem" január 19-én

Február:
Február az átlagosnál jóval melegebb, többnyire egyhangú, száraz időt hozott. A január 31-ei havazásnak köszönhetően 1 cm-es hótakaróval indult a hónap, de ez 1-jén el is olvadt. Akkor ugyanis jelentős enyhülés indult meg, melynek csúcsán 2-án elérte a maximum-hőmérséklet a 14,4 fokot, de még másnap is 10 fok fölé melegedett a levegő. Aznap este egy markáns hidegfront vonult át, mely 25,5 mm csapadékot eredményezett, s ezzel ez lett a hónap legcsapadékosabb napja. A kezdeti eső, záporeső később intenzív havazásba ment át, és 4-én reggelre 2 cm hó hullott. Ennek nagy része még aznap elolvadt, de a következő napok fagyos éjszakákat és 3-5 fok körüli nappalokat hozó időjárásában kisebb hófoltok egészen 10-éig kitartottak. 6-án és 7-én reggel volt a leghidegebb, akkor -6,1 és -6,2 fokot mérhettünk. Ezeken a napokon a vastagon deres reggeleket felszíni halók is színesítették. 10-én jelentősen megenyhült az idő, a csúcsérték elérte a 12,2 fokot. És bár este egy újabb hidegfront vonult át 6 mm esőt, záporesőt hozva, 12-én pedig a hátoldalán hózáporok is előfordultak, a hónap elejihez hasonló hűvös idő már nem tért vissza. A front mögött egy fölénk helyeződő anticiklon hatására száraz, napos idő alakult ki. Éjszakánként még gyakran fagyott, a szélcsendesebb és derültebb napokon -4 fok is előfordult, délutánonként viszont 14-étől 22-éig minden nap elérte vagy meghaladta a hőmérséklet a 10 fokot. Az időszakban 17-én volt a legmelegebb 15,2 fokos csúcsértékkel. Az enyhe időt egy 22-én este érkező markáns hidegbetörés szakította meg átmenetileg. 23-ára jelentősen lehűlt a levegő, nem volt melegebb 2,2 foknál, másnap reggelre pedig a nyugalomba jutó hideg levegő hatására -8,4 fokig csökkent a hőmérséklet, ami a hónap legalacsonyabb értéke lett. Ekkor még napközben is csak 5,1 fokkal tetőzött a hőmérséklet, de 25-én már 12,9 fokos, 26-án pedig 18,3 fokos csúcsértéket mérhetünk. Egy gyenge hidegfront hatására 27-én ugyan néhány fokkal hűvösebb lett, de 28-án 22,9 fokos maximum született a derült időnek és az Alpokon átbukó száraz nyugatias szélnek köszönhetően, ami új abszolút rekord lett februárra vonatkozóan. Reggel viszont -1,9 fok volt a minimum, így a napi hőingás elérte a 24,8 fokot, mely abszolút rekordnak számít a mérések kezdete óta.

A hónap csapadékösszege 32,0 mm lett, mely megegyezik az átlagos értékkel. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 4,41 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 3,78 fok lett, ami kb. 3 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Felszíni halók (alnap és almelléknapok) fagyott tócsán február 6-án Jégmezőn álló magányos "dérfa" február 7-én

Március:
Márciusban száraz, az átlagosnál melegebb időben volt részünk. A hónap enyhe idővel indult, 10-éig szinte minden nap 14 és 20 fok között alakult a csúcsérték, csak 2-án volt hűvösebb, akkor 9,1 fokos maximumot mérhettünk. A minimumok pedig többnyire 1 és 7 fok között szóródtak, de 7-ére virradóan nem volt hidegebb 10,9 foknál. Ebben az időszakban több front is átvonult felettünk, így többször előfordult eső, zápor, de általában csak csekély mennyiségben. Egyedül 8-án hullott jelentősebb, 6 mm csapadék. A 11-én átvonuló hidegfrontot már markánsabb lehűlés követte, így akkor néhány napra 10 fok köré estek vissza a maximumok, éjszakánként pedig egymás után 4 alkalommal is fagyott. Az első fagyos napon, 12-én volt a leghűvösebb -2,4 fokos minimummal. Eközben 13-ától 18-áig újabb frontok érkeztek és hoztak minden napos csapadékot, de csak 13-án esett érdemi, újabb 6 mm eső, a többi napon 0,5-1 mm csapadék hullott. Ezekben a napokban általában maradt a hűvösebb idő, ám a 18-ai hidegfront előtt egy napra jelentősen megenyhült a levegő, 17-én elérte a csúcsérték a 20,5 fokot. A hidegfront után 21-én, 22-én és 23-án reggel ismét fagyott. Az első napon mérhettük a legalacsonyabb, -4,4 fokos értéket, mely egyben a havi minimum is lett. A következő napokban melegedés kezdődött, így a még hűvös reggeleket már kellemesen meleg délutánok követték. 24-én volt a legmelegebb 21,2 fokkal, és ez lett a márciusi maximum is. Másnap egy hidegfront érkezett, melyet már jelentősebb, 7,5 mm eső, záporeső kísért, így 25-e lett a hónap legcsapadékosabb napja. A front mögött átmenetileg ismét több fokkal lehűlt a levegő, de a hónap legvégére visszatért az enyhe idő. 28-án, 30-án és 31-én reggel gyenge fagy is előfordult, az utóbbi napon azonban a csúcsérték már elérte a 20,1 fokot.

A hónap csapadékösszege 24 mm lett, mely elmaradt az átlagos értéktől. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 8,56 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 8,15 fok lett, ami kb. 3 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Barka eső után március 2-án Lencsefelhők március 3-án

Április:
Április nagy részében száraz, hőmérsékletileg változatosabb időben volt részünk. A hónap enyhe idővel indult, 9-éig nagyrészt 18 és 21 fok közötti maximumokat mérhettünk, csak egy 5-én átvonuló hidegfont hatására lett hűvösebb két napig. A frontból 11 mm csapadék hullott, mellyel 5-e április legcsapadékosabb napja lett, előtte pedig 3-án az évben először zivatar is kialakult. 10-én újabb hidegfront érkezett, mely térségünkben hullámot vetett, és a rajta kialakuló peremciklon 14-éig meghatározta az időjárást. Minden nap előfordult eső, de csak 10-én (5 mm), 11-én (5,5 mm) és 14-én (3 mm) hullott mérhető mennyiségű csapadék. A csúcsértékek jelentősen visszaestek, 11-én, 12-én és 13-án csupán 10 fokig, míg 14-én 8,4 fokig emelkedett a hőmérséklet. A ciklon elvonultával pedig a reggelek lettek hűvösek, 16-án és 17-én fagyott is. Az előbbi napon mérhettük a havi minimumot -1,5 fokkal. Időközben viszont a maximumok már emelkedni kezdtek, 19-étől átlépték a 20 fokot, így jelentős volt a napi hőingás - 22-én például az 1,9 fokos minimum után 23,0 fokig melegedett fel a levegő. 23-án egy mediterrán ciklon melegfrontja okozott egy napos hőmérséklet-visszaesést, és 1,5 mm esőt. A front mögött azonban jelentősen megenyhült az idő, 25-én 24,9 fokos, 26-án pedig 24,8 fokos maximumot mérhettünk - előbbi április legmelegebb napja lett -, és ezeken a napokon éjszaka is csak 14,6 fokig, illetve 13,7 fokig csökkent a hőmérséklet. 27-ére virradóan egy hidegfront vonult át, mely mérhető csapadékot nem okozott, de mögötte lehűlt a levegő. 29-én és 30-án már nem volt melegebb 13-14 foknál, és ekkor kisebb eső, zápor is volt, de csak 0,5 mm és 3 mm csapadékot eredményezve.

A hónap csapadékösszege 30 mm lett, mely kissé elmaradt az átlagos értéktől. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 11,34 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 11,49 fok lett, ami kb. 1 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Egy csöppnyi fagy április 17-én reggel Naplemente április 27-én

Május:
Május az átlagnál jóval hűvösebb és rekord csapadékos időjárást hozott. A hónap enyhe idővel indult, 1-jén és 2-án is 20 fok felett alakult a csúcshőmérséklet, utóbbi napon 23,8 fokot mérhettünk. Másnap viszont markáns hidegfront érkezett, melyet intenzív zivatar is kísért, jégdarával és kiadós csapadékkal. A napi csapadékösszeg 23,5 mm volt. A front mentén tőlünk délre egy mediterrán peremciklon alakult ki, mely a következő 3 napon még további 15,5 mm csapadékot eredményezett. A hőmérséklet jelentősen visszaesett, 4-én és 5-én már a 15 fokot sem érte el a napi maximum, sőt, 6-án nem volt melegebb 9,4 foknál - megemlítendő, hogy 5-én délután mindössze 6,5 fok volt a csúcsérték, de a napi maximum akkor az előző este állt be 12,8 fokkal. A ciklonból a Kőszegi-hegységben 5-én és 6-án havazás is előfordult. A ciklon elvonultával 8-ára virradóan 2,2 fokig hűlt le a levegő, ami a májusi minimum lett. Ezekben napokban átmeneti melegedés zajlott le, de ebben a 9-ei esős idő miatt volt egy átmeneti megtorpanás. 10-én és 11-én azonban már 21-22 fokot mérhettünk délután, miközben záporok, zivatarok is kialakultak a környéken. 12-én egy újabb erős hidegfront érkezett, mely ismét hullámot vetett térségünkben, és a rajta kialakuló ciklon 16-áig meghatározta az időjárást, összesen 22 mm csapadékot okozva. A markáns lehűlés hatására megint előfordultak 10 fok körüli maximumok. A leghűvösebb 15-én volt 9,3 fokos csúcsértékkel, mely új havi rekord lett. A következő napokban gyors melegedés zajlott le, 18-ától eleinte 20 fok körül, majd a felett alakultak a maximumok. 26-án meglett a hónap - és a tavasz - első és egyetlen nyári napja is 25,8 fokos csúcsértékkel. Az időszak elején még többször előfordult kisebb eső, zápor, 19-én zivatar is, majd néhány száraz nap következett. 27-étől 30-áig viszont egy újabb ciklonális rendszer okozott kiadós csapadékot. A 4 nap alatt összesen 62,5 mm csapadék hullott, ebből 29-én 39 mm, mely új májusi napi rekordnak számít. Többnyire eső, zápor volt jellemző, de 28-án zivatar is volt. A ciklonnal lehűlés is érkezett, melynek mélypontján 30-án mindössze 14,4 fokkal tetőzött a hőmérséklet.

A hónap csapadékösszege 140,5 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket, és új májusi rekord lett. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 13,23 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 12,90 fok lett, ami kb. 2,5 fokkal alacsonyabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Friss hó a Kőszegi-hegységben május 6-án Fejlődő zivatarfelhő Egyházasrádóctól délre május 10-én

Június:
Június meleg, eleinte száraz, majd csapadékos időt hozott. 16-áig csupán 1-jén fordult elő csapadék, záporból és zivatarból 5 mm hullott akkor. Emellett 5-én az osztrák zivatarokból lehetett dörgéseket hallani. Mindemellett nyári időben volt részünk, minden nap 25 fok feletti, sőt 10-e és 15-e között 30 fok feletti csúcsértékekkel. A legmelegebb 14-én volt 32,3 fokkal. Az éjjelek a május végi lehűlés nyomán az első napokban még jelentősebb felfrissülést hoztak. 1-jén 10 fok alá, egészen pontosan 8,9 fokig csökkent a hőmérséklet, ennél hűvösebb éjszaka azonban már nem volt a hónapban, ráadásul 11-e után állandósultak a 15 fok körüli vagy feletti minimumok. 16-ától változékonyabb időjárás vette kezdetét. Ezen a napon egy hidegfront mentén már kialakultak záporok, zivatarok, de még csak 3 mm csapadék hullott, míg másnap záporból 0,5 mm. A front 5-6 fokos, de csak átmeneti lehűlést hozott, 19-én és 20-án már ismét 29-30 fokkal tetőzött a hőmérséklet. Az előbbi napon késő délután egy intenzív, borsónyi jéggel kísért zivatarból 24 mm csapadék hullott, míg az utóbbin este egy zivatarrendszer vonult át 5,5 mm esőt okozva. 22-én egy újabb hidegfront érkezett, mely mentén több hullámban fordult elő zápor, zivatar. Az első már 22-ére virradóan, mely reggel 8-ig, még 21-ére vonatkozóan 16 mm csapadékot eredményezett. Napközben további 41 mm csapadék hullott, így 22-e lett június legcsapadékosabb napja. Végül 23-án további 10 mm-rel gyarapodott a csapadékösszeg. A felhős és csapadékos idő hatására az utóbbi két napon "csupán" 24 fok volt a maximum-hőmérséklet, de 24-étől visszatértek a nyári napok. Sőt, rövid hőhullám következett, melynek csúcsán 27-én 20,0 fokos minimumot és 34,9 fokos maximumot mérhettünk, ami a hónap legmagasabb értéke lett. Délután egy hidegfront érkezett, melyet heves, szupercellás zivatarok kísértek, az egyikből 2-3 cm átmérőjű jég is hullott. A napi csapadékösszeg 18 mm lett. A hónap utolsó napjai száraz, néhány fokkal hűvösebb idővel teltek.

A hónap csapadékösszege 123 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 21,91 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 22,20 fok lett, ami kb. 3,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Villám az esti zivatarrendszerből június 16-án A június 27-ei szupercella jégszemei

Július:
Július változékony idővel telt. A hónap hőséggel indult, 7-éig 3-a és 4-e kivételével 30 fokot elérő vagy meghaladó maximumokat mérhettünk. Rögtön 1-je lett a hónap legmelegebb napja, akkor 34,5 fokkal tetőzött a hőmérséklet. 2-án egy gyenge hidegfronthoz kapcsolódva kisebb zivatar is előfordult, majd 5-étől 7-éig is kialakultak záporok, zivatarok, jelentős csapadék azonban egyik nap sem hullott. 7-én markáns hidegfront érkezett, mely mögött 8-ára jelentősen visszaesett a hőmérséklet, 14-éig 11-e kivételével 25 fok alatt alakultak a csúcsértékek, 10-én és 11-én pedig a minimum-hőmérséklet is kevéssel 10 fok alá, 9,5 fokig, illetve 9,4 fokig csökkent. Utóbbi egyben július legalacsonyabb értéke is lett. Kisebb záporok még 8-án és 9-én is voltak a front mögött, 12-én és 13-án pedig egy ciklonális mező okozott záporokat, zivatarokat. Előbbi napon szupercellák is érintették a falut, és az egyikből jégeső is előfordult. Ekkor már kiadós, 23 mm csapadék hullott. 14-étől fokozatos melegedés zajlott le, így onnantól végig 25 fok feletti, 20-a és 27-e között pedig 22-e kivételével 30 fok feletti maximumok voltak, és 20-ától már éjszaka sem csökkent 15 fok alá a hőmérséklet. A legmelegebb 21-én és 25-én volt 32,3 és 33,3 fokkal. Ebben az időszakban csak egy-két napon alakult ki kisebb zápor, zivatar, és egyedül 18-án és 19-én volt mérhető - csupán 1-2 mm - csapadék. 27-én egy hidegfront érkezett, melyet intenzív zivatarok kísértek, ismét jégesővel. A napi csapadékösszeg 31 mm lett, melynek köszönhetően ez lett a hónap legcsapadékosabb napja. A következő napok mindegyikén előfordult további csapadék, 29-én gyenge szitálás, a többi napon záporok, zivatarok formájában. Mérhető, 8 és 13,5 mm-nyi eső azonban csak 28-án és 31-én esett. A hőmérséklet a front mögött 28-án és 29-én átmenetileg több fokkal csökkent, de a hónap legvégére visszatért a kánikula.

A hónap csapadékösszege 91,5 mm lett, mely meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 21,75 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 21,44 fok lett, ami kb. 1 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Gomolyfelhő felhősapkával egy zivatar után július 5-én Kelvin-Helmholtz örvények július 23-án

Augusztus:
Augusztus többnyire meleg, mérsékelten csapadékos idővel telt. A hónap azonban még hűvösen indult. Egy peremhullám hatására 2-án és 3-án is előfordultak záporok, zivatarok, 18 mm, valamint 8 mm csapadékot eredményezve, illetve kisebb zápor még 4-én is volt. 2-án nem emelkedett 22,2 fok fölé a hőmérséklet, és a következő 2 napon is csak 25 fokos csúcsértéket mérhettünk. 5-étől 12-éig azonban tartósan meleg időszak következett, 27 és 32 fok közötti maximumokkal. A legmelegebb 10-én volt 32,3 fokkal, mely egyben a havi csúcs is lett. Ebben az időszakban csak 8-án hullott mérhető, 3,5 mm csapadék egy gyenge hidegfront hatására. 13-án egy markáns hidegfront vonult át, melyet eleinte záporok, zivatarok, majd tartósabb eső kísért. A csapadékösszeg elérte a 18,5 mm-t, mellyel ez lett augusztus legcsapadékosabb napja. A front hatására már aznap napközben sem volt melegebb 24 foknál - a napi maximum még előző este állt be 27,9 fokkal -, és a következő 3 napon is 23-24 fokos csúcsértékeket mérhettünk, miközben az éjszakai minimumok 10-12 fok köré estek vissza. 15-ére virradóan volt a leghűvösebb 9,6 fokkal, ami egyben a hónap legalacsonyabb értéke lett. 16-án egy okklúziós front okozott záporokat, zivatarokat, de mivel ezek nagyja elkerült minket, csak 2 mm csapadék hullott. 17-étől visszatért a meleg idő, mely már ki is tartott a hónap végéig, több napon is 30 fokot elérő vagy meghaladó csúcsértékekkel. 19-én, 20-án és 28-án 30,8 fokig, 31-én pedig 31,6 fokig melegedett fel a levegő, és 18-ától éjszakánként sem csökkent már 15 fok alá a hőmérséklet. Nem volt ugyanakkor eseménytelen az időjárás, gyenge, érintőleges frontok, illetve a hónap legvégén a fölénk érkező nedvesebb, labilisabb légtömeg hatására 7 napon is előfordultak záporok, zivatarok ebben az időszakban. Mérhető mennyiségű csapadék azonban csak 21-én (3 mm) és 22-én (5,5 mm), valamint 24-én (9 mm) hullott.

A hónap csapadékösszege 68,5 mm lett, mely kissé elmaradt az átlagos értéktől. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 22,09 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 21,70 fok lett, ami kb. 2 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Reggeli sekély köd augusztus 17-én Harmatos reggel augusztus 29-én

Szeptember:
Szeptember mérsékelten meleg, viszonylag száraz idővel telt. 1-jén az augusztus végi kánikula zárásaként még 31,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, mely egyben a hónap legmagasabb értéke is lett. Másnap egy hidegfront vetett véget a melegnek, aznap már csak 25,6 fokos csúcsértéket mérhettünk, de ekkor még csak 1-2 napra esett vissza a hőmérséklet, 5-én már ismét 25,9 fokig melegedett a levegő. A frontból 2-án 6 mm eső, zápor hullott, előtte pedig aznap és 1-jén is előfordult a közelben zivatar. 6-án újabb hidegfront érkezett, mely hullámot vetett térségünkben, így 9-éig minden nap esett, és a 4 nap alatt összességében kiadós, 35 mm csapadék hullott. Ebből a legtöbb, 14,5 mm 8-án, mely szeptember legcsapadékosabb napja lett. Az első két napon csak eső, zápor volt, de 8-án és 9-én már zivatarok is előfordultak. A csúcshőmérséklet ezekben a napokban 19-20 fok körül alakult, de az éjszakák a felhős idő miatt enyhék voltak. 10-ére virradóan viszont a felhőzet csökkenésével 7,3 fokig hűlt le a levegő, és köd is képződött. Ezután 16-áig száraz és meleg időszak következett, többnyire 23-24 fok körüli csúcsértékekkel, de 13-án 25,9 fok, míg 16-án 28,0 fok volt a maximum. Utóbbi napon éjszaka egy közeledő hidegfront előtt már előfordult 1,5 mm-nyi eső, zápor, majd a front másnap záporokat és zivatart okozott, melyekből 6 mm csapadék hullott. A front mögött markáns lehűlés érkezett, néhány napig nem volt melegebb 17-18 foknál, míg éjszakánként 5 fok alatti minimumok is előfordultak. Napközben 20-án volt a leghűvösebb 17,3 fokkal, míg a reggeli órákban 22-én 3,0 fokkal, mely egyben a havi minimum is lett. 24-étől visszatért a mérsékelten meleg idő, sőt, 30-án egy közeledő hidegfront előtt a főnös nyugati szél hatására 27,8 fokig melegedett fel a levegő. Ebben az időszakban egyedül 25-én fordult elő mérhető csapadék, akkor 2 mm eső esett.

A hónap csapadékösszege 50,5 mm lett, mely elmaradt az átlagos értéktől. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 16,75 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 16,35 fok lett, ami kb. 1 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Távoli fejlődő zivatarcella szeptember 1-jén késő délután Őszi kikerics a naplementében szeptember 21-én

Október:
Október nagyobb része száraz és enyhe, ám reggelente gyakran ködös idővel telt. A hónap első napjai azonban változékony időt hoztak. 1-jén még 23,9 fokkal, míg 2-án 22,8 fokkal tetőzött a hőmérséklet, de az utóbbi napon délután egy markáns hidegfront érkezett kiadós esővel, záporesővel, sőt zivatar is előfordult. Összesen 32,5 mm csapadék hullott, mellyel ez lett október legcsapadékosabb napja. A front mögött jelenősen visszaesett a hőmérséklet, a következő napokban már csak 15 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk, sőt, egy újabb hidegfrontot követően 7-én nem volt melegebb 10,1 foknál. 5-én, 6-án és 7-én kisebb eső, zápor is kialakult. 8-ára virradóan nyugalomba jutott a hideg levegő, így reggelre -0,1 fokig csökkent a hőmérséklet, mellyel ez lett a hónap leghidegebb - és az ősz egyetlen fagyos - napja. 9-én és 10-én egy hullámzó frontálzóna hatására ismét csapadékos, de jóval enyhébb időben volt részünk. A két nap alatt összesen 5 mm eső esett,  9-én pedig a legmagasabb hőmérséklet már elérte a 21,1 fokot. 11-étől egészen 27-éig egy döntően csapadékmentes, enyhe időszak következett, csupán 13-án alakult ki szitálás, 16-án pedig gyenge eső. Mindemellett gyakran, összesen 12 napon fordult elő köd, többnyire a reggeli órákban, de időnként a déli, kora délutáni órákig párás, rétegfelhős maradt az idő. Ezeken a napokon 15 és 19 fok közötti maximumokat mérhettünk, a több napsütéssel tarkítottakon azonban 20 és 26 fok közöttieket. 21-e lett a hónap legmelegebb napja, ekkor 25,8 fokig emelkedett a hőmérséklet délután, míg a szeles idő miatt az előző napon a minimum-hőmérséklet volt szokatlanul magas, 14,3 fokos. Október utolsó napjaiban egy ciklon hatására hűvös és csapadékos időjárás köszöntött be. A csúcshőmérséklet az utolsó 3 napon már a 10 fokot sem érte el, emellett pedig 28-án 4 mm, 29-én 7 mm, 30-án 10,5 mm eső esett.

A hónap csapadékösszege 61,0 mm lett, mely megegyezett az átlagos értékkel. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 12,37 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 11,63 fok lett, ami kb. 2 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Lyukfelhő Egyházasrádóc felett október 6-án Köd a Kőszegi-hegységben október 14-én

November:
Novemberben a szokásosnál jóval enyhébb és csapadékosabb időben volt részünk, és meglehetősen rendkívüli esetként a hónapban egyáltalán nem fordult elő fagy. A hónap első napjai hozták a legmelegebb időt, több napon is elérte vagy meghaladta a csúcsérték a 15 fokot. 3-án mérhettük a legmagasabb, 19,9 fokos maximumot, mely egyben a havi csúcs is lett. Ezen a napon egy ciklonrendszer ért el bennünket, mely lassan kelet felé mozogva a következő napok időjárását is meghatározta, és ezt egy újabb követte 8-án. Ezért 9-éig minden nap előfordult eső, zápor, és a 7 nap alatt összességében jelentős, 52 mm csapadék hullott. A napi csapadékösszeg 5-én volt a legnagyobb, akkor 22,5 mm eső esett, és ez lett egyben november legcsapadékosabb napja is. 10-e száraz idővel telt, de 11-étől ismét egymást követő ciklonok vonultak át felettünk, melyekből 18-áig újból minden nap esett. Ennek a 8 napnak a csapadékösszege 35,5 mm volt, és 12-én esett a legtöbb, 13,5 mm eső. A hónap utolsó harmada már szárazabb idővel telt, csak három napon fordult elő mérhető csapadék: 20-án 14,5 mm, 27-én 8 mm és 28-án 4,5 mm. A hónap eleji meleget követően a hőmérséklet meglehetősen monoton volt a hónap hátralévő részében, a maximumok 6-ától jellemzően 6 és 13 fok között alakultak, míg éjszakánként a felhőzettől függően hol néhány fokkal 5 fok feletti, hol az alatti értékeket mérhettünk. A csapadékmentes éjszakákon gyakran fordult elő köd is, mely szintén gátolta a jelentősebb lehűlést. Így mindössze két napon süllyedt 0 fok közelébe a hőmérséklet, 11-én 0,5 fokot, míg 24-én 0,4 fokot mérhettünk, és utóbbi lett a havi minimum.

A hónap csapadékösszege 116,5 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 7,78 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 7,56 fok lett, ami kb. 3 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

Vékony hullámfelhők november 23-án kora este Esős délelőtt november 28-án

December:
Decemberben folytatódott a csapadékos időjárás, míg hőmérsékletileg jelentős ingadozások voltak jellemzőek. A hónap hűvös idővel indult, 16-áig - 2-a kivételével - már minden nap fagyott, és 13-áig a csúcsértékek is többnyire 5 fok alatt alakultak. 1-jén és 2-án egy ciklonból 6 mm és 8 mm csapadék hullott eső, havas eső formájában, majd 3-án kisebb hózápor is előfordult. Ezután egy anticiklon helyeződött fölénk, melynek köszönhetően 4-én zúzmarás köddel indult a nap, illetve 7-én és 8-án is előfordult köd, az utóbbi napon szintén zúzmarával. 5-én, 6-án és 8-án pedig egész nap kitartott a rétegfelhős, borongós idő, és ennek köszönhetően 5-én nem volt melegebb -0,2 foknál, mely a hónap egyetlen téli napja lett. 9-én egy hidegfront vonult át 6 mm esőt, záport okozva, majd 12-én és 13-án két mediterrán ciklon hozott csapadékot. Az elsőből 13-ára virradóan 4 cm hó esett, de az aznapi ciklon már esőt és enyhülést hozott, így a hó 14-ére nagyrészt el is olvadt. Ezt követően délnyugatira, nyugatira forduló áramlással rendkívül enyhe levegő áramlott fölénk. A napi maximumok 16-ától 25-éig szinte végig 10 fok felett alakultak, egyedül 23-án maradt el ettől kissé a hőmérséklet. Sőt, 17-én, 18-án és 19-én a 15 fokot is meghaladta a csúcsérték. A legmelegebb 18-án volt 17,8 fokkal, mely nem csak a havi maximum, hanem új decemberi rekord is lett. Ráadásul a kitartóan élénk szél és a sok felhő miatt 17-én és 18-án a minimumok is rekord magasan alakultak, az előbbi napon csupán 10,7 fokig, míg az utóbbin 11,1 fokig süllyedt a hőmérséklet. Az időszak első napjai szárazon teltek, de 21-én és 22-én egy-egy mediterrán ciklon hozott kiadós esőt, 10, majd 29 mm csapadékot eredményezve, mely utóbbi a legnagyobb napi összeg lett decemberben, és új napi rekord is. A karácsonyi napokban egy gyenge hidegfront, majd a mögötte érkező magassági hidegörvény okozott kisebb záporokat. A front mögött visszatért a télies idő, a minimumok 25-étől már 0 fok körül vagy az alatt alakultak, 27-étől 30-áig pedig a maximumok is 5 fok alatt maradtak. Ekkor mérhettük a legalacsonyabb hőmérsékletet is a hónapban, 30-án reggel ugyanis -6,5 fokig hűlt le a levegő. 28-án hózáporok is előfordultak, melyekből reggel rövid időre vékony hólepel képződött.

A hónap csapadékösszege 72,0 mm lett, mely jelentősen meghaladta az átlagos értéket, és új decemberi rekord lett. A havi középhőmérséklet a napi minimum- és maximum-értékekből számolva 3,74 fok, míg a WS automata 5 percenkénti adatsorából számolva 3,38 fok lett, ami kb. 3,5 fokkal magasabb az átlagosnál.

A hónap fotói:

A gyors olvadás miatt szomorkodó hóember december 14-én Naplemente december 25-én

Éves statisztikák:

Hőmérséklet Csapadék
Éves középhőmérséklet: 11,72 °C Éves csapadékösszeg: 836,5 mm
Éves abszolút minimum: -10,1 °C (jan. 26.) Legnagyobb napi csapadékösszeg: 41,0 mm (jún. 22.)
Éves abszolút maximum: 34,9 °C (jún. 27.) Legkisebb havi csapadékösszeg: 24,0 mm (márc.)
Legalacsonyabb havi középhőmérséklet: 0,02 °C (jan.) Legnagyobb havi csapadékösszeg: 140,5 mm (máj.)
Legmagasabb havi középhőmérséklet: 22,20 °C (jún.) Csapadékos napok
száma:
167 db
Legkisebb napi hőingás: 1,2 °C (dec. 5.) Havas napok száma: 23 db
Legnagyobb napi hőingás: 24,8 °C (febr. 28.) Hótakarós napok száma: 11 db
Éves abszolút hőingás: 45,0 °C Legnagyobb hóvastagság: 4 cm
(jan. 24. és dec. 13.)
Zord napok száma
(Tmin <= -10,0 °C):
1 db Csapadékkal járó
zivataros napok száma:
33 db
Téli napok száma
(Tmax <= 0,0 °C):
3 db Száraz zivataros
(dörgés) napok száma:
10 db
Fagyos napok száma
(Tmin <= 0,0°C):
83 db Jégesős/jégdarás
napok száma:
6 db
Nyári napok száma
(Tmax >= 25,0 °C):
86 db  Ónos/fagyott esős vagy
szitálásos napok száma:
2 db
Hőségnapok száma
(Tmax >= 30,0 °C):
33 db Ködös napok száma: 37 db
Forró napok száma
(Tmax >= 35,0 °C):
0 db Zúzmarás napok száma: 4 db

Írta és a képeket, valamint a grafikonokat készítette: Hérincs Dávid