Kezdőlap

 

Enyhe idő 2011. november 5-én - Tavaszi növények őszi virágzása

Előzmények:
2011. szeptemberében és október első napjaiban tartós déli, délnyugati irányítás mellett többnyire nyárias időjárásban volt részünk, a legmagasabb hőmérséklet gyakran meghaladta a 25 fokot. Október 7-én azonban megkezdődött au időjárás gyökeres átalakulása, amikor egy erőteljes - zivatarral kísért - hidegfront mögött már jóval hűvösebb levegő áramlott Közép-Európa térségébe. Ennek köszönhetően a hőmérséklet jelentően visszaesett, és a hónap közepén megjelentek az első éjszakai fagyok is. A hónap végén a délkeletivé váló irányítás és az Alpok torlasztó hatása miatt tartósan borongós, hűvös őszi idő köszöntött be, időnként esővel, szitálással. Október utolsó napjaiban azonban kissé szárazabb levegő érkezett fölénk, így 31-én napos időjárás volt jellemző.


 Borongós őszi idő október végén és átmeneti napsütés 31-én

Jelentős enyhülés:
November 1-jére virradó éjszaka a nyugat-magyarországi régióban ismét sokfelé képződött köd, valamint alacsonyszintű ködfelhőzet, mely egész nap megmaradt. Ezt követően 2-án és 3-án is folytatódott a borult, hűvös idő. A legalacsonyabb hőmérsékletek 5 fok körül alakultak, míg napközben egyik napon sem érte el a 10 fokot a csúcsérték. Ezzel egy időben azonban egy erőteljes észak-atlanti ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere érte el Nyugat-Európát, melynek déli végén egy ciklon kezdett kimélyülni a mediterrán térségben. Ezek közös áramlási rendszerében dél felől több fokkal melegebb levegő indult meg Magyarország felé. Az egyre erősödő magassági szélnek köszönhetően 3-án délután Zala megyében már felszakadt a ködfelhőzet, éjszaka pedig Vas megyét is elérte a felhőzet széle. Mivel a talaj közelében még nem volt számottevő légmozgás, ezért a derült helyeken 4-én hajnalban 5 fok alá hűlt le a levegő. Egyházasrádócon a minimum értéke 2,4 fok volt. Napközben feltámadt a déli szél, ezzel pedig az alacsonyabb szinteken is megkezdődött a meleg levegő beáramlása. Délután Vas megye szerte már 18 fok körüli csúcshőmérsékleteket mérhettünk. Egyházasrádócon 17,9 fok lett a napi maximum. A szeles idő a megye középső sávjában kitartott éjszaka is, de keleten jelentősen gyengült, nyugaton pedig teljesen elállt a szél. Ennek következtében meglehetősen nagy hőmérsékleti kontrasztok alakultak ki éjjel Vas megyében, a legalacsonyabb értékek 3 és 13 fok között szóródtak. A leghidegebbet, 3,3 fokot a szokásosan hűvös, völgyi fekvésű Pornóapátiban mérték, míg tőle alig 15 km-re délkeletre, Egyházasrádócon nem csökkent 12,7 fok* alá a hőmérséklet. Hasonlóan magas minimumokat jelentettek emellett Vas megye délnyugati területéről is. Napközben eleinte derült, majd változóan fátyolfelhős égbolt jellemezte időjárásunkat. A sokfelé megélénkülő szélben gyorsan emelkedett a hőmérséklet, és a csúcsértékek a megyében elérték a 19, 21 fokot. Az alacsonyabb maximumok a megye északi területén, míg a magasabbak a középső és déli vidékeken fordultak elő. Egyházasrádócon 20,2 fokig* melegedett fel a levegő.

*A csillaggal jelölt egyházasrádóci hőmérsékleti értékek a 2006-ban kezdődött mérések óta novemberre vonatkozóan új legmagasabb minimum-hőmérséklet, illetve abszolút maximum-hőmérséklet rekordnak számítanak.

Az éjszakai minimumok területi eloszlása:
 

Pornóapáti: 3,3 °C Kendig-csúcs: 9,2 °C
Szombathely (belváros): 5,6 °C Sárvár: 9,5 °C
Bozsok: 6,8 °C Szombathely (külváros): 9,6 °C
Gyöngyösfalu: 7,0 °C Kőszeg: 9,6 °C
Söpte: 7,1 °C Ják: 10,9 °C
Sitke: 7,6 °C Chernelházadamonya: 11,5 °C
Csipkerek: 8,9 °C Szentgotthárd: 12,2 °C
Káld: 9 °C Vasalja: 12,5 °C
Vép: 9,1 °C Egyházasrádóc: 12,7 °C

Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

Tavaszi növények virágzása, érése:
Az átlagosnál melegebb, időnkénti, de jelentősebb mennyiségű csapadékkal kísért szeptemberi, október eleji időjárás több növény esetében őszi másodvirágzást, vagy termésérést is kiváltott. Mivel ebben az év ezen hónapjaiban a nappalok hossza körülbelül megegyezik a tavaszi időszakéval, ezért elvben szinte minden évben előfordulhatna hasonló jelenség, de ehhez további időjárási feltételek fennállása is szükséges: pl. korai erős hidegbetörés majd ezt követően jelentős és tartós enyhülés, vagy csapadékszegény időszak az őszi hónapokat megelőzően. Az idei évben ez utóbbi történt, ugyanis a viszonylag száraz nyárutó következtében a növények egy részénél már korábban megkezdődött a "télre" való felkészülés, levélhullás, s az ismét csapadékosabbra forduló, de továbbra is enyhe idő következtében több növény tavaszi ruhát öltött. Szeptember végén, októberben virágzott az orgona, a korábban levelét már lehullató szilva és vadgesztenye is új hajtásokat és virágokat növesztett, termést érlelt a földieper. Az október közepén megérkező fagyok után azonban a növények többsége befejezte a vegetációt, de még október végén, november elején is lehetett egyes helyeken virágzó ibolyát, valamint repcét látni.
Virágzó szilva, orgona, gesztenye, repce, ibolya és érett eper - ősszel

Írta és a fényképeket, valamint a térképet készítette: Hérincs Dávid