Kezdőlap

 

Főnös idő 2011. február első hétvégéjén

Előzmények:
2011. január második felén az addig jellemző változékony, gyakran enyhe időt követően egyre inkább anticiklonális hatások alá került a Kárpát-medence, ezzel pedig megjelent a helyi időjárási sajátosság, a magasköd is. Az Alpokalján 20-a után – néhány naptól eltekintve - többnyire erősen felhős, borongós időben volt részünk. A fagyos éjszakákat kevéssel 0 °C feletti maximum-hőmérsékletű nappalok követték. 27-én egy gyenge front érintette a nyugati országrészt, így többfelé előfordult havazás, átlagosan 1-4 cm hó hullott. Emellett 24-én fordult még elő gyenge hóesés. Ezt követően a hónap utolsó és február első napjai már sokfelé egész nap fagyos időt hoztak, az átmenetileg kevésbé felhős helyeken erősebb éjszakai lehűléssel. Az áramlási rendszer ugyanakkor változni kezdett, Észak-Európában fokozatosan nyugati irányítás alakult ki, mely február 3-ától kezdve a közép-európai térség időjárását is befolyásolta.


Havazás január 24-én kora reggel

Az enyhülési folyamat:
2-án egy gyenge hidegfront haladt át az ország felett, mely másnapra nyugaton már felszaggatta a ködfelhőzetet, így a csúcshőmérséklet elérte a 2, 5 °C-ot. Éjszaka újabb legyengült front vonult át felettünk, mely csapadékot az Alpokalján nem okozott, mögötte azonban tovább erősödött a magasban a nyugati áramlás. Ennek köszönhetően 4-én tovább melegedett a levegő, néhol már a 10 °C-ot is megközelítette a csúcsérték. Ezen a napon, főként az esti órákban már megfigyelhető volt egy, a főnhöz kapcsolódó jelenség, az inverzió is. A talaj közeli légrétegben a délután leálló szél miatt naplemente után gyors lehűlés kezdődött, ugyanakkor a Kőszegi-hegység magasabb csúcsain ekkor tovább erősödött a légmozgás, ami éjfélre már majdnem 10 °C hőmérséklet-különbséget eredményezett a hegység és a lábánál elterülő települések adatai között. 5-én - egy átvonult melegfront után – az alacsonyan fekvő területeken a reggeli fagyos időt követően gyorsan emelkedett a hőmérséklet, s a Dunántúl nyugati felén szinte mindenütt meghaladta a 10 °C-ot a délutáni maximum. A kevés felhő miatt szinte egész nap zavartalanul sütött a Nap, északnyugat felé, az Alpok felett pedig időnként látványos lencsefelhőket lehetett megfigyelni. Az időjárási helyzet másnap sem változott számottevően, azonban a magasban kissé nedvesebb levegő áramlott fölénk, melynek következtében a délelőtti óráktól az Alpok hegygerince fölött folyamatosan felhőképződés zajlott. Ez visszafogta a besugárzást, így a legmagasabb hőmérsékletek néhány fokkal elmaradtak az előző napitól.


Lencsefelhők az Alpok felett február 5-én reggel

A meleg idő csúcspontja:
Az időjárási feltételek 7-ére, hétfőre váltak a legkedvezőbbé. Ekkor ugyanis mind a talaj közelében, mind a magasabb szinteken erőteljes kiszáradás következett be, és a napok óta meglévő főnhatás is ekkor lett a leginkább érzékelhető. Éjszaka még az Alpokalja jelentős részén fagyott, de a Kőszegi-hegységben már ekkor kb. 15 °C-kal melegebb volt. A délelőtti derült időben és a gyenge szélben az alacsonyabban fekvő helyeken is gyors melegedés kezdődött, míg Vas megye határ menti területein a főn is jelentős befolyást játszott a hőmérsékletek alakulásánál. Így itt lett a legmelegebb, a csúcshőmérséklet elérte a 17, 19 °C-ot. A dombos vidékeken is hasonlóan enyhe, 17 °C körüli maximumokat mértek, míg a leghidegebbnek az alacsony tengerszint feletti magasságú részek (pl. a Rába és a Zala völgye) bizonyultak, de itt is csak kevés helyen maradt 14 °C alatt a legmagasabb hőmérséklet. Ugyan ezen a napon Ausztria főnös területein előfordultak 19, 21 °C-os maximumok is. Az enyhe idő sok helyen előcsalogatta az első tavaszi virágokat is.

Fokozatos lehűlés:
8-án egy hidegfront haladt át felettünk, mely csapadékot nem okozott, de a nappali felmelegedés már több fokkal mérséklődött. Ezt követően pedig Észak-Európában erőteljes anticiklon épült ki, melynek keleti oldalán több hullámban hideg levegő indult meg hazánk felé, de ez a nyugati országrészt csak mérsékelten érintette. A csúcshőmérséklet eleinte 10 °C körül mozgott, majd 11-étől ciklonok hatására csapadékosabb és jóval hűvösebb, borongós idő vette kezdetét.

Írta és a fényképeket, valamint a térképet készítette: Hérincs Dávid