Kezdőlap

 

Tavaszias hétvége lencsefelhőkkel 2012. február 24-én és 25-én

Előzmények:
2012. február első felét zord téli időjárás jellemezte, majd jelentős felmelegedés következett be. A kezdeti -15, -10 °C közötti minimumokról 20-a körülre már -5, 0 °C közé, míg a -5 °C körüli maximumokról 5 °C fölé emelkedett a hőmérséklet. Emellett Észak-Európában aktív ciklontevékenység kezdődött, melynek hatására a következő napokban Közép-Európában nyugatias áramlási helyzet alakult ki.

Főn 24-én és 25-én:
23-án egy gyors mozgású hidegfront vonult át felettünk, melyet másnap már egy melegfront követett. A frontokból csak minimális csapadék hullott 24-ére virradó éjszaka, de reggelre csökkent a felhőzet, és délelőtt többnyire napos időben volt részünk. Az Alpok északi felén fújó erős nyugati szél hatására főnös időjárás alakult ki Vas megyében, melynek köszönhetően gyorsan emelkedett a hőmérséklet. A déli óráktól kezdve időnként már megnövekedett a gomolyfelhőzet, illetve délután az Alpok vonulata felett képződő orografikus felhőzet is beborította a megyét, így a melegedés megtorpant. Ennek ellenére megyeszerte tavasziasan magas, jellemzően 16, 20 °C közötti maximumokat mérhettünk. 25-ére virradó éjszaka egy újabb hidegfront haladt át felettünk, de ez csapadékot nem okozott, és reggelre ismét is felszakadozott a felhőzet. A főnös helyzet ezúttal is fennállt, de a magasban már hidegebb levegő áramlott a térség fölé, illetve a mérsékelt, néhol élénk északi szél is visszafogta a melegedést. Emiatt az előző napinál hűvösebb lett, a csúcsértékek általában 15, 18 °C között alakultak. A levegő viszont jelentősen kiszáradt, a páratartalom délutánra 30 % köré csökkent.


A hőmérséklet és a harmatpont napi menete Egyházasrádócon 24-én és 25-én

Orografikus lencsefelhők:
Főnös időjárási helyzetben a magas hegységeken átbukó szél gyakran alakít ki orografikus lencsefelhőket és hullámfelhőket, ahogy történt ez ebben az esetben is. Ilyenkor a hegyvonulatra közel merőlegesen érkező áramlás ugyanis módosulni kényszerül, és a hegy szélárnyékos oldalán úgynevezett lee-hullámok keletkeznek. Ezen hullámok általában egy helyben állnak, és a hullámok csúcsánál örvénylő légmozgások alakulnak ki, melyek a légkör nedvességi viszonyaitól függően felhőképződést okozhatnak. A lee-hullámokban kialakuló áramlási viszonyok és felhőzet az alábbi ábrán látható:


A számok jelentése: 1 -  Felhőképződés a hegy szélnek kitett oldalán; 2 - A hegy túloldalán létrejövő főnös, felhőmentes terület;
3 - Az örvények mentén keletkező (alacsonyszintű) hullámfelhők; 4 - Középmagas lencsefelhők; 5 - Magasszintű lee-felhőzet

24-én a már a kora délutáni órákban kialakultak kisebb lencsefelhők az Alpok keleti vonulata felett, de ezen felhők képződése kissé később vált erőteljessé. Kora este már a Kőszegi-hegység felett is megjelentek kisebb lencsefelhők miközben az Alpok felett lévők a naplementében látványos narancssárga színben pompáztak.


Az Alpok felett (a háttérben, középen) és a Kőszegi-hegység felett (az előtérben, fent) képződő lencsefelhők


Az Alpok fölött lévő felhők naplementekor

Írta és a fényképeket, valamint az ábrát készítette: Hérincs Dávid