Kezdőlap

 

Kiadós havazás Vas megyében 2010. november 28-án, december 1-jén és december 3-án

Előzmények:
2010. november első felében délnyugati áramlás uralkodott Közép-Európa felett, így meglehetősen enyhe időben volt részünk. A csúcshőmérséklet néhány borultabb naptól eltekintve gyakran meghaladta a 15 fokot, sőt 5-én Vas megye szerte 20, 22 fokos maximumokat mérhettünk. A hónap közepén újabb melegedés következett be, ekkor főként a megye déli felén ismét előfordult 20 fokos csúcsérték, azonban már többfelé képződtek tartós ködfoltok, melyek az enyhe idő ellenére az igazi őszt idézték. Az időjárási helyzet 17-e körül kezdett megváltozni, mivel Észak-Európa felett erős anticiklon épült ki, mely lehetővé tette a hideg levegő felhalmozódását a térségben. Közép-Európában egyelőre folytatódott a délnyugatias áramlás, de a ciklonok csapadékzónája már gyakran elérte Nyugat-Magyarországot, emiatt a hőmérséklet jelentősen visszaesett, 20-a körül már a 10 fokot sem érték el a maximum értékek. Az Észak-Európában felhalmozódott hideg levegő 23-án árasztotta el Európa délebbi területeit, majd 25-étől kezdve a Földközi-tengert is elérve mediterrán ciklonok sorozatát generálta, melyek több hullámban kiterjedt havazást hoztak Magyarországra, és főként az Alpokaljára.

Az első mediterrán ciklon:
A 25-én keletkező első ciklon másnap érte el az országot, előtte azonban Vas megyében éjszaka még többnyire derült volt az ég, emiatt jelentősen lehűlt a levegő, a megye legnagyobb részén -2 és -6 fok közötti minimumokat mérhettünk. A ciklon felhőzete napközben fokozatosan beborította a térséget, ennek ellenére a napi maximum-hőmérséklet a legtöbb helyen elérte a 3, 5 fokot.


Deres növények Szombathelyen 26-án reggel

A csapadékzóna a kora esti órákban érte el a megye déli felét, majd lassan északra is áttevődött. Kezdetben mindenhol eső hullott, este 10-11 óra körül azonban megyeszerte havas eső, majd havazás váltotta fel az esőt. A csapadék erősebb része azonban végig a megyétől délre, délkeletre maradt, így többek között Zalában, illetve Veszprém megyében 5-10 cm hó hullott. A hőmérséklet Vas megyében nem süllyedt fagypont alá a havazás idején, így a vizes talajon másnap reggelre csak kevés, lepel-2 cm hó maradt meg.  Napközben felszakadozott a felhőzet, és a napos, enyhe időben a hó nagy része elolvadt.


Vékony hólepel Egyházasrádócon 27-én

A második mediterrán ciklon:
Miközben az első ciklon elérte Magyarországot, Spanyolországtól délnyugatra egy másik keletkezett, mely aznap még alig mozdult el kelet felé, 27-én azonban gyors ütemben megindult felénk. A felhőzete éjjel már beborította Vas megyét, ennek ellenére az éjszaka első felében még -2, -5 fok közé hűlt le a levegő, majd a felhőzet hatására lassú enyhülés kezdődött. Napközben egész nap kitartott a borongós idő, ezért számottevően már nem melegedett a levegő, a maximumok +1 fok körül alakultak. A ciklon csapadékzónája már délelőtt megjelent Horvátországban, azonban a megyét csak a kora délutáni órákban érte el. Mivel a magasabb légrétegekben száraz volt a levegő, ezért a csapadékhullás nehezen kezdődött meg, de egyből hóval indult. Ekkor Vas megye egész területéről nagy pelyhes havazásról számoltak be, egyes hópelyhek mérete elérte a 3-5 cm-t.


Kezdődő havazás, rendkívül nagy pehelymérettel

Délután lassan mindenütt erősödött a havazás, de 16 óra körül átmenetileg többfelé előfordult havas eső, fagyott eső is. Kora este váltakozó intenzitással havazott, és a 0 fok körüli hőmérsékletnek köszönhetően a hó mindenütt megmaradt. Este 7 órakor megyeszerte 3-5 cm friss hó borította a tájat, de a magasabban fekvő helyeken már 5 cm feletti hóvastagság is előfordult. Egyházasrádócon ekkorra 4 cm-es hóréteg alakult ki.


Havas udvar 28-án este

Éjszaka tovább folytatódott a hóesés, olykor meglehetősen nagy intenzitással. A nedves hó a fák legapróbb ágain is megtapadt, nagy súlya miatt azonban néhány fa jelentősen meghajlott, illetve kisebb-nagyobb ágak is törtek le róluk. Kora hajnalban lassan gyengülni kezdett a havazás, majd reggelre teljesen meg is szűnt a csapadék. A megye legnagyobb részén 15-20 cm hó hullott, a több a déli vidékeken, valamint a magasabban fekvő területeken esett. Egyházasrádócon 15 cm-es hóréteg alakult ki. Napkelte előtt kissé már a felhőzet is felszakadozott, s néhány tized fokos hőmérséklet-csökkenés révén a megye nagy részén gyengén fagyott.


Látványos havas fák Egyházasrádócon 29-én hajnalban


Téli hangulat Szombathelyen a Gyöngyös-parton 29-én reggel

Napközben a néhány fokkal 0 fok feletti hőmérséklet hatására a hó olvadásnak indult, s kora estére átlagosan 3-4 cm-rel csökkent a hóvastagság az egész megyében. Éjszaka azonban főként a megye északi felén, ahol nem borította olyan sok felhő az eget, a hóréteg miatt jelentően lehűlt a levegő. A szombathelyi meteorológiai állomáson -11 fokot mértek, mellyel ott meglett a téli szezon első zord napja (Tmin < -10 fok), de hasonlóan hideg volt a reggel Pornóapátiban, valamint Söptén, illetve Bükön is. A középső területeken már némileg enyhébb maradt az éjszakai hőmérséklet a több felhő miatt, itt általában -5, -8 fokot mérhetünk. Egyházasrádócon -8 fokig süllyedt a hőmérséklet a kora reggeli órákban. A legmelegebb a megye déli csücskében volt, ahol a tartósan borongós idő hatására -5 fok felett maradt a hőmérséklet. November utolsó napján a megye legnagyobb részén már egész nap fagypont alatt maradt a hőmérséklet, naplemente után pedig az átmenetileg felszakadozott felhőzet hatására erőteljes lehűlés kezdődött, mely azonban az újabb felhősödés miatt rövid időn belül megtorpant. Ennek ellenére a megyében több helyen -5 fok alá hűlt le a levegő.

A harmadik mediterrán ciklon:
29-én éjszaka Spanyolországtól délkeletre egy újabb ciklon alakult ki, mely 30-án napközben alig mozdult el északkelet felé, de fokozatosan összeolvadt a nyugat felől közeledő, már több nappal korábban az Atlanti-óceán felett képződött ciklonnal. A ciklon előfelhőzete 30-án éjszaka beborította az eget, és éjjel Vas megye nagy részén gyenge havazás kezdődött. Reggelig lepel-1 cm friss hó hullott. Ezt követően a ciklon fő csapadékzónája is megérkezett délnyugat felől, így 8 óra körül mindenhol megerősödött a hóesés, melynek egyenletesen erős intenzitása egész délelőtt kitartott, és az egész nap fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően a fehér csapadék mindenütt megmaradt. A reggeltől lehullott hó vastagsága déli órákra megyeszerte elérte a 7-10 cm-t, így átlagosan 20 cm-es hólepel borította a tájat. Egyházasrádócon az átlagos hóvastagság 19 cm lett.


A szerdai havazás után Egyházasrádócon

Dél felől a magasban viszont erőteljes melegedés volt jellemző az egész országban, mely  - a vasárnap esti ciklonnal ellentétben - ezúttal Vas megyét is elérte, emiatt előbb a déli, majd a délután második felében az északi területeken is fagyott eső, ónos eső váltotta fel a havazást. A tartós csapadék azonban megszűnt, helyette záporos jelleggel, egymást követő sávokban vonultak át felettünk a csapadékgócok. Estére a hó felszínén és a tereptárgyakon 1-2 mm-es jégbevonat képződött.


Jégbevonat a növényeken 2-án reggel

Éjszaka lassan mindenütt megszűnt a csapadék, és a megye északi területein a felhőzet is felszakadozott, emiatt ott jelentősen lehűlt a levegő, -5, -8 fokos minimumokat mértek. A megye más vidékein általában -1, -3 fok közé süllyedt a hőmérséklet reggelre. Napközben északon is beborult az ég, és a déli órákban egyre többfelé kezdődött hószállingózás, melyet délután délnyugat felől fokozatosan erősödő havazás váltott fel. A kora esti órákban helyenként közel intenzíven havazott. Ennek köszönhetően a napközben kissé megolvadt, tömörödött hóréteg gyors gyarapodásba kezdett. Estére az egész megyében 5 cm körüli friss hó hullott, a hóvastagság pedig 20-25 cm között alakult.


Esti helyzetkép Szombathelyen és Egyházasrádócon

A negyedik mediterrán ciklon:
December 2-án a Földközi-tenger középső területe felett egy újabb mediterrán ciklon képződött, mely az előzőekhez hasonlóan szintén Magyarországon vonult keresztül. Emiatt 2-án éjjel borult maradt az ég, és az éjszaka második felében délnyugat felől egyre többfelé kezdődött havazás, mely a reggeli órákra helyenként intenzívvé erősödött. A fagyos idő miatt a hó mindenütt megmaradt, így reggelre megyeszerte 25-35 cm hó borította a tájat. A mérsékelt szél sokfelé hófúvást is okozott, s a közlekedés az egész megyében jelentősen lelassult. Délelőtt még kitartott a havazás, néhány cm friss hóréteg is kialakult, napközben azonban gyenge olvadás volt jellemző.


Reggeli hóhelyzet Egyházasrádócon, illetve délelőtti havazás Szombathelyen 3-án

Este Szlovéniából egy újabb, előzőleg nem várt csapadéktömb érte el a megyét, ezért ismét havazás kezdődött. A hóesés este 8-9 óráig kitartott, így Vas megyében további 2-4 cm hó esett. Az átlagos hóvastagság ezzel a megye legnagyobb részén elérte, vagy meghaladta a 30 cm-t. Egyházasrádócon este kereken 30 cm havat lehetett mérni.


Esti, havas hangulatképek Egyházasrádócon 3-án

Éjszaka mindenütt megszűnt a hóesés, ezzel pedig véget ért az egy hétig tartó csapadékos periódus. Éjjel egyre többfelé szakadozott fel a felhőzet, és a szél is elállt, így a vastag hóréteg miatt megyeszerte nagyon hideg reggelre ébredhettünk 4-én, szombaton. A megye északi felén általában -10 fok alá süllyedt a hőmérséklet, sőt -15 fok körüli minimumok is előfordultak. A szombathelyi meteorológiai állomáson az OMSZ -15 fokot mért. Délen a több felhő miatt kissé enyhébb volt, de itt is -5 fok alatti minimumok születtek. Napközben a változóan felhős-napos idő ellenére nem emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet. Este gyors lehűlés kezdődött, később azonban mindenütt beborult az ég. Emiatt a minimumok jellemzően még éjfél előtt álltak be -7, -14 fokkal. A melegebb a déli vidékeken volt, míg hidegebbnek a hosszabb ideig felhőmentes északkeleti területek bizonyultak. Egyházasrádócon mindkét napon -11 fokig hűlt le a levegő.

Írta és a fényképeket készítette: Hérincs Dávid