Kezdőlap

 

Hosszantartó rendkívül hideg időszak időnkénti havazásokkal 2012. február elején,
majd hózivatarok február 15-én

Előzmények:
2012. januárjának nagy részében a szokásosnál több fokkal enyhébb, száraz időjárásban volt részünk, mely a Közép-Európa felett kialakult északnyugati áramlásnak, és a nyugati országrészben az Alpok főnhatásának volt köszönhető. A csúcshőmérséklet többször is elérte vagy meghaladta a 10 °C-t, és éjszakánként általában -5 °C feletti minimumokat mérhettünk. A hónap végére azonban átalakult a légköri helyzet Európában. Oroszország és Skandinávia felett ugyanis egy erőteljes anticiklon keletkezett, mely hatására a nyugat felől érkező ciklonok már nem érték el a kontinens középső vidékeit. Az anticiklon déli peremén pedig kelet felől több hullámban száraz és rendkívül hideg, szibériai eredetű levegő érkezett a Kárpát-medencébe.

Lehűlés január végén:
A hideg levegő első hulláma január végén érte el a térségünket, és hatására a korábbinál kb. 10 °C-kal visszaesett a hőmérséklet. Vas megyében  30-án és 31-én reggel már több helyen -10 °C alá csökkent a hőmérséklet, míg 29-én még csak a sok felhő miatt, de 31-én már a napsütés ellenére is kevéssel fagypont alatt maradtak a maximumok. Éjszaka egy tőlünk délnyugatra elhaladó mediterrán ciklon hatására megnövekedett a felhőzet, így február 1-ján néhány fokkal enyhébb reggelre ébredhettünk, de napközben az előző napinál kissé hűvösebb volt.

A január 31-ei minimumok területi eloszlása:
 

Pornóapáti: -13,6 °C Vép: -12,1 °C
Chernelházadamonya: -13,1 °C Sárvár: -11,9 °C
Bük: -12,8 °C Szombathely (külváros): -11,6 °C
Kőszeg: -12,7 °C Káld: -11,5 °C
Ják: -12,5 °C Csipkerek: -11,4 °C
Söpte: -12,3 °C Szentgotthárd: -11,1 °C
Szombathely (belváros): -12,2 °C Kendig-csúcs: -9,9 °C
Vasalja: -12,2 °C Bozsok: -9,6 °C
Egyházasrádóc: -12,2 °C  

Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

További hőmérséklet-visszaesés február elején, és mediterrán ciklon a hónap első hétvégéjén:
A szibériai eredetű légtömeg újabb, és a korábbinál hidegebb hulláma a Kárpátokat megkerülve Északkelet-Ausztria felől február elsején éjszaka kezdett beszivárogni térségünkbe. Ennek hatására 2-án reggelre a felhős idő és a szél ellenére ismét kevéssel -10 °C alá csökkent a hőmérséklet, napközben pedig már több fokkal hidegebb volt az előző napinál. A leghidegebb 3-án volt, ekkor a minimumok a megye északi felén helyenként elérték a -15 °C-ot, délután pedig csak kevéssel emelkedett -10 °C fölé a hőmérséklet. A következő napokban egy-két fokkal enyhült az idő, ugyanis egy mediterrán ciklon felhőzete borult fölénk, mely mérsékelte az éjszakai lehűlést. A ciklon hatására megerősödött a szél, mely jelentősen rontotta a hőérzetet, és ezzel a talaj közelében száraz levegő áramlott a térségbe. Emiatt a ciklonból csak 4-én délután fordult elő átmeneti hószállingózás, helyenként gyenge havazás.

Havazás 6-án és 7-én:
Az elvonult mediterrán ciklon mögött a Földközi tenger keleti térségében 5-én újabb ciklon generálódott, melynek felhőzete 6-án már beborította Vas megyét is. Ezzel együtt kelet felől nedvesebb levegő áramlott fölénk, így ezúttal kedvező feltételek alakultak ki a havazáshoz. 6-án napközben már többször előfordult gyenge hóesés, de az érdemi csapadékhullás éjszaka kezdődött meg, és másnap kora délutánig tartott. Ez idő alatt a megye északi felén átlagosan 2-5 cm, míg délen 7-10 cm friss hó hullott. Az ismét megerősödő szél azonban sokfelé okozott hófúvásokat, s így a tényleges hóvastagság is erősen változó volt.


Alacsony hófúvás Egyházasrádóc közelében, és a hideg időben teljesen befagyott Gyöngyös patak Szombathelyen

Átmeneti száraz idő, majd hidegcsepp 9-én:
A havazás elmúltával felszakadozott a felhőzet, estére pedig teljesen kiderült az ég. A szél azonban a megye nagy részén csak lassan mérséklődött. Ez alól kivételt a délnyugati területek jelentettek, ahol már estétől kezdve többfelé szélcsend volt, s a hófelszín hatására 8-án reggelre néhol -20 fok alá csökkent a hőmérséklet. Napközben viszont a korábbiaknál kb. 4-5 °C-kal magasabbak lettek a maximumok. 9-ére virradó éjszaka eleinte még kevés felhő volt felettünk, így a hőmérséklet -15 °C köré csökkent (a megye déli felén volt a hidegebb). Hajnalra elérte a megyét egy észak felől fölénk helyeződő magassági hidegcsepp felhőzete, mely délelőtt átmenetileg felszakadozott, de később ismét beborult az ég. Este havazás kezdődött, melyből reggelig a megye legnagyobb részén 1-2 cm friss hó hullott.

A február 8-ai minimumok területi eloszlása:
 

Csörötnek: -21,4 °C Sárvár: -12,0 °C
Pornóapáti: -19,8 °C Bük: -11,1 °C
Vasalja: -18,8 °C Chernelházadamonya: -11,0 °C
Szentgotthárd: -16,0 °C Csipkerek: -11,0 °C
Ják: -14,2 °C Kőszeg: -10,7 °C
Egyházasrádóc: -13,8 °C Szombathely (külváros): -10,4 °C
Bozsok: -13,3 °C Vép: -10,4 °C
Kendig-csúcs: -13,0 °C Szombathely (belváros): -10,0 °C
Káld: -12,8 °C Söpte: -9,7 °C

Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

Újabb hóesés február 11-én, majd enyhülés:
A dél felé továbbhaladó hidegcsepp mögött ismét hidegebb levegő érkezett a térségbe, miközben a Földközi-tenger felett újabb ciklon keletkezett. Ennek felhőzete 11-én reggelre már beborította Vas megyét, melyből a kora délutáni órákban dél felől egyre többfelé kezdődött havazás. A csapadékhullás azonban nem tartott sokáig, késő este fokozatosan megszűnt a hóesés. A megye északi felén mindössze vékony hólepel alakult ki, míg másutt 2-5 cm friss hó esett. A hőmérséklet a rövid lehűlési periódusban 11-én érte el mélypontját. Éjszaka jellemzően -18, -13 °C közötti, míg napközben -8 °C körüli értékeket mérhettünk. 10-e után az Északi-Európa felett található anticiklon azonban összeroppant, s ezzel megszűnt a hideg levegő utánpótlása. A következő napokban ennek megfelelően megenyhült az idő, 13-án délután helyenként már kevéssel 0 °C fölé melegedett fel a levegő.


Egyházasrádóci pillanatképek a február 11-ei havazás után

Hidegfront zivatarokkal február 15-én:
A legyengült anticiklon hatására északnyugat felől 15-ére virradóra egy erőteljes ciklon érte el Közép-Európa térségét, melynek melegfronti felhőzete éjszaka már elérte a nyugati országrészt. Vas megyében azonban nem hullott belőle csapadék. Délelőtt nyugat felől elvékonyodott, sőt átmenetileg fel is szakadozott a felhőzet, így meglehetősen magasra, 5 °C köré emelkedett a hőmérséklet. Délután fél 2 körül elérte Vas megyét a ciklon hidegfrontjának erőteljes csapadéksávja, mely  a megye északi felén sokfelé okozott intenzív hózáporokat. Emellett Sárvár, Vép és Söpte térségében villámtevékenységet is észleltek. A havazásból rövid idő alatt 2-4 cm hóréteg hullott. A megye déli területeire már legyengülve érkezett meg a front csapadéka, és az enyhe idő hatására itt helyenként záporeső is előfordult. Ezt követően éjszaka és 16-án reggel még kialakultak elszórt hózáporok.


A hidegfront hózáporsávjának átvonulása Szombathelyen

Egyházasrádóci hőmérséklet adatok:
A mérési adatok alapján a településen a WS automata 5 percenkénti adatiból számolva a napi átlaghőmérséklet január 30. és február 13. között minden nap -4 °C alatt alakult, így összesen 16 napból álló, hosszantartó rendkívül hideg időszak* alakult ki. Emellett 10 napon a -8 °C-ot sem haladta meg a napi középérték. Összesen 13-13 napon fordult elő zord nap (-10 °C alatti napi minimum), illetve téli nap (0 °C alatti napi maximum). A 2006-ban elkezdett mérésekhez viszonyítva a hideg időben több hőmérsékleti rekord is megdőlt. Elsőként a havi legalacsonyabb maximum 2006-ban mért -6 °C-os értéke, február 3-án ugyanis a napi maximum értéke mindössze -8,1 °C volt. Majd 9-én éjszaka -15,0 °C-ig hűlt le a levegő, mellyel a szintén 2006-ban mért -14 °C-os rekord lett a múlté.

Az időszakban Egyházasrádócon mért napi minimumok illetve maximumok, valamint az átlagos hőmérséklet- és harmatpont értékek:

*Megjegyzés:
    Rendkívül hideg nap: a napi átlaghőmérséklet -4,0 °C alatti.
    Rendkívül hideg időszak: 2-5 egymást követő rendkívül hideg nap
    Hosszantartó rendkívül hideg időszak: 5-nél több egymást követő rendkívül hideg nap

Írta és a fényképeket, valamint a térképeket készítette: Hérincs Dávid