Kezdőlap

 

Nyárias idő 2012. április utolsó és május első napjaiban

Előzmények:
2012. áprilisának nagy része - az 5-e körül bekövetkezett átmeneti, erőteljes felmelegedést leszámítva - hűvös idővel telt. A csúcshőmérséklet többnyire 20 °C alatt maradt, sőt időnként még a 15 °C-ot sem érte el. Emellett a hónap elején 3 alkalommal is előfordult fagy, és ebből kétszer -3 °C-ig csökkent a hőmérséklet. A hűvös idő mellett többször hullott kisebb-nagyobb csapadék, így a száraz március után némileg mérséklődött az aszály.

Nyári napok:
A hónap utolsó napjaiban a korábbi változékony időt anticiklonális hatás váltotta fel, így naposra fordult az időjárás. Ezzel együtt délies áramlással afrikai eredetű, igen meleg légtömeg érkezett fölénk, így 25-étől jelentős felmelegedés vette kezdetét. 26-án a csúcsérték már elérte a 23,9 °C-ot, másnap pedig 24,9 °C-os maximumot mérhettünk. A száraz levegő miatt reggelente azonban még jelentősebben lehűlt a levegő.
28-án egész nap derült, napos időben volt részünk, így a mérsékelt délkeleti szélben gyorsan melegedett a levegő. A reggeli 7,1 
°C-ról délutánra 28,4 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, és ezzel az évben először fordult elő nyári nap (25,0 °C-ot elérő vagy meghaladó napi maximum). A meglehetősen nagy, 21,3 °C-os napi hőingást elősegítette a száraz levegő is, ugyanis napközben 30 % köré csökkent a páratartalom. Az 5 percenkénti adatokból számolt napi átlaghőmérséklet 18,40 °C lett.


A hőmérséklet és a harmatpont napi menete április 28-án

29-én tovább fokozódott a meleg. Éjszaka az időnkénti szélnek köszönhetően már nem süllyedt 10 °C alá a hőmérséklet, 11,4 °C lett a napi minimum. Napközben gyakran megnövekedett a fátyolfelhőzet, de ez nem zavarta számottevően a napsütést, így délelőtt ismét erőteljesen emelkedett a hőmérséklet. Emellett a levegő ezúttal is jelentősen kiszáradt, 30 % alatti volt a páratartalom minimuma. A délutáni csúcsérték elérte a 30,1 °C-ot. Ezzel meglett az év első hőségnapja is (30,0 °C-ot elérő vagy meghaladó napi maximum), mely általában csak május végén, június elején szokott bekövetkezni. Így a 2006-ban elkezdett mérések óta első ízben fordult elő áprilisban hőségnap, és a 30,1 °C-os maximum közel 3 °C-kal írta felül a korábbi 27,3 °C-os havi rekordot. A napi középhőmérséklet pedig már 21,16 °C lett, ami majdnem 10 °C-kal meghaladta az ilyenkor szokásost.


A hőmérséklet és a harmatpont napi menete április 29-én

30-án reggelre leállt a szél, így kissé hűvösebb lett az előző napinál, 10,6 °C-os minimumot mérhettünk. Délelőtt túlnyomóan derült időben volt részünk, a hőmérséklet gyorsan emelkedett. Később azonban az időnként megélénkülő szél hatására megtorpant a melegedés, és a csúcsérték végül 29,8 °C lett. Délutánra ismét 30 % alá csökkent a páratartalom, ennek ellenére néhány kósza gomolyfelhő már kialakult. Ezek estére feloszlottak, és a szél is elállt, így gyorsan hűlt a levegő. A napi átlaghőmérséklet ismét meghaladta a 20 °C-ot, egészen pontosan 20,64 °C volt.


A hőmérséklet és a harmatpont napi menete április 30-án

Május 1-jén sem változott az időjárási helyzet az előző napokhoz képest. Az éjszakai tartós szélcsend miatt ugyan 9,9 °C-ig csökkent a hőmérséklet, de délelőtt ekkor is gyors ütemben melegedett a levegő. A délutáni órákra a hőmérséklet elérte a 30,3 °C-ot, így a napi hőingás ismét meghaladta a 20 °C-ot. Délután ezúttal is megjelent az égen egy-két apró gomolyfelhő, de az erőteljesebb felhőképződés megindulásához száraznak bizonyult a levegő. A napi átlaghőmérséklet harmadjára is átlépte a 20 °C-ot, értéke ekkor 20,35 °C volt.


A hőmérséklet és a harmatpont napi menete május 1-jén

A hőség május 2-án tetőzött. Ekkor az előző napokhoz hasonlóan többnyire napos időben volt részünk, bár kora reggel több felhő borította az eget, majd délután kevés gomolyfelhő is képződött. A 10,8 °C-os minimum a felhősödés miatt még a kora hajnali órákban állt be, majd délután 30,4 °C-os csúcsértéket mérhettünk. A napi középhőmérséklet ezúttal is 20 °C feletti, egészen pontosan 20,69 °C volt.


A hőmérséklet és a harmatpont napi menete május 2-án

A korán jött nyárnak május 3-án egy hidegfront vetett véget. Éjszaka már erősen megnövekedett a felhőzet, és napközben is többször volt felhős az ég, csak délelőtt, illetve a délután második felében fordultak elő hosszabb napos időszakok. A kora délutáni órákban egy záportömb is áthaladt felettünk, melyet egy-két dörgés is kísért. Összesen 2 mm csapadék hullott. A hőmérséklet jelentősen visszaesett, napközben már nem volt melegebb 23 °C-nál.

Írta: Hérincs Dávid