Kezdőlap

 

A Joachim viharciklon átvonulása Közép-Európa felett 2011. december 16-án
(A kezdőoldalon szereplő indexkép forrása: wetter24.de)

Előzmények:
2011. novemberében többnyire anticiklon uralta Közép-Európát, mely különösen a Kárpát-medencében tartósan borongós, ködös, hűvös, és rendkívül száraz időt eredményezett. A hónap végén azonban változás következett be az áramlási rendszerben, ugyanis Észak-Európában tartós nyugati légáramlás épült ki, mely december elején egyre délebbre húzódott. Ezzel Közép-Európában is változékonyabbra és enyhébbre fordult az idő. December első felében a gyakoribbá váló csapadék mellett a középhőmérséklet Magyarország területén kb. 2-3 °C-kal meghaladta az ilyenkor szokásost, és nem egy helyen fordultak elő több alkalommal is 10-15 °C közötti maximumok. Az időjárási helyzet 15-e körül kezdett ismét átalakulni, ekkor ugyanis az Atlanti-óceánon kissé északabbra húzódott az Azori-szigetek felett található anticiklon, elzárva az utat a nyugat felől érkező ciklonok előtt.

A viharciklon kialakulása, és átvonulása Európában:
15-ére egy már korábban is létező, nagy kiterjedésű melegszektorral rendelkező atlanti ciklonon egy peremciklon fejlődött ki az óceán felett, melynek kiváltó oka a Brit-szigetek térségében örvénylő, többközéppontú ciklonrendszer hátoldalán dél felé meginduló hideg levegő volt. Ez a ciklon, melyet a német meteorológiai szolgálat Joachim névre keresztelt, ezt követően nagy sebességgel nyugat felé indult meg, miközben gyorsan kimélyült. A központi légnyomás 15-én a déli órákban még 995-100 hPa közötti volt, míg Franciaországot már 985 hPa alatti légnyomású középponttal érte el a ciklon 16-án éjjel. Ezt követően folytatódott a gyors erősödése, és estére már 965 hPa-ig csökkent a légnyomás a központjában. A gyors légnyomásesés erőteljes légmozgással is járt, mely főként Európa északnyugati felén volt jellemző. A térségbeli országokban sokfelé mértek 100 km/h körüli széllökéseket, de a tengerparti vidékeken, valamint a hegységekben még ennél is erősebb volt a légmozgás. A cikloncentrumban délelőtt Németország felett egy, a trópusi ciklonokéhoz hasonló szemszerű terület is megfigyelhető volt a műholdképen. A ciklon hidegfrontja késő délután érte el az Alpok vonulatát, ahol hullámot vetett, és a déli ágán egy mediterrán peremciklon keletkezett. Eközben a főciklon elérte Lengyelországot, ahol már kissé emelkedni kezdett a központi légnyomás. 17-én napközben pedig már Kelet-Európa felett járt a ciklonrendszer, mely tovább vesztett erejéből.


Az orkán "szeme" Németország felett 16-án délelőtt - forrás: WetterOnline.de

A ciklon hatása Magyarországon:
Hazánkban a gyorsan közeledő ciklon előfelhőzete már a reggeli órákban elérte a nyugati országrészt, de délelőtt átmenetileg csökkent a felhőzet. Ezzel együtt erőteljes nyomásesés kezdődött, mely egészen az esti órákig tartott, és ez idő alatt több helyen 25-30 hPa-t csökkent a légnyomás. Délután megérkezett a melegfront, melyet elsősorban az északi országrészben kísért kisebb eső, a hegyekben havas eső, havazás. A front mögött erőteljes melegadvekció kezdődött, így estére a Dunántúl nagy részén 10 °C köré emelkedett a hőmérséklet. Délnyugaton néhol 12, 13 °C-ot is mértek. A késő esti órákban északnyugat felől elérte az országot a ciklon hidegfrontja, mely fokozatosan dél felé haladva összekapcsolódott a tőlünk délnyugatra képződött mediterrán ciklonnal, így kissé lelassult, és egyre szélesebb lett a csapadékzónája. A front mentén északnyugaton, illetve délnyugaton lokális zivatarok is előfordultak, míg másutt intenzív záporok kísérték az áthaladását. Mögötte az északira forduló széllel több fokkal visszaesett a hőmérséklet, mely különösen délnyugaton volt érezhető, ahol a korábbi 10 °C feletti értékekről kb. 2 óra alatt 2-3 °C köré hűlt le a levegő. Emiatt a térségben főként a határ menti területeken az esőt helyenként havas eső, havazás váltotta fel (néhol már a zivatar ideje alatt keveredtek hópelyhek a záporesőbe). Reggelre a keleti országrészt is elérte a hidegfronti csapadékzóna, mely napközben lassan tovább haladt kelet felé. Északkeletre azonban tartósabban beragadt egy csapadéktömb, és ott délutántól több helyen havas eső, havazás váltotta fel az esőt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján a a ciklonból a legkevesebb, 4,4 mm csapadék Sopronban, a legtöbb, 68,2 mm pedig Záhonyban hullott, míg a legerősebb széllökést, 31,2 m/s-ot (kb. 112 km/h) a Kab-hegyen mérték.

Egyházasrádócon a 15-ei csapadékzóna elvonulása után 16-án reggelre csökkent a felhőzet, és még nem kezdett el számottevően fújni a szél, így kevéssel fagypont alá hűlt le a levegő. A közeledő ciklon hatására már csökkenni kezdett a légnyomás, de az erőteljesebb nyomásesés csak a délelőtti órákban indult meg. Délelőtt eleinte megnövekedett, majd ismét csökkent a felhőzet, így a déli órákig a napsütés hatására gyorsan melegedett a levegő. Eközben megélénkült a szél is, 4 m-en a legerősebb lökés elérte a 42 km/h-t. Kora délután az érkező melegfronti felhőzet hamar beborította az eget, és kora délután rövid ideig az eső is csepergett. Ezzel együtt a hőmérséklet kissé visszaesett. A front elvonulása után valamelyest elvékonyodott, felszakadozott a felhőzet, de összességében erősen felhős maradt az ég. Az élénk déli széllel melegadvekció kezdődött, így a hőmérséklet ismét emelkedésnek indult. Estére már 10 °C-ig melegedett fel a levegő, miközben a légnyomás elérte minimumát, mely 985,7 hPa volt. Így közel 27 hPa-os különbség alakult ki a napi nyomásmaximum és minimum között. A melegedés közvetlenül a hidegfront érkezése előtt érte el csúcspontját, amikor 10,5 °C-ot mérhettünk. A hidegfront heves záporesővel, és egy óra alatt kb. 5 °C-os hőmérséklet-csökkenéssel érkezett. Éjszaka kitartott az eső, de a levegő már nem hűlt tovább, 5 °C körül ingadozott a hőmérséklet. Reggelre megszűnt az esőzés, összesen 17 mm csapadék hullott.


A hőmérséklet, a harmatpont és a légnyomás alakulása Egyházasrádócon december 16-án (saját adatok)

Írta: Hérincs Dávid