Kezdőlap

 

Szárazság 2011. novemberében és 2012. márciusában

Az időjárási helyzet:
2011. novemberében és 2012. márciusában egymáshoz nagyon hasonló időjárási alaphelyzet alakult ki. Közép-Európa fölé ugyanis mindkétszer nagy kiterjedésű és meglehetősen tartós anticiklon helyeződött, mely meggátolta, hogy az atlanti frontrendszerek felhő- és csapadékzónái eljussanak a térségbe. Az eltérő napállás miatt azonban a két hónap időjárása szöges ellentétben állt egymással.

A két hónap időjárásának összehasonlítása:
Novemberben az alacsony napállás miatt (a hasonló anticiklonos helyzetekben gyakran tapasztalható) hidegpárnás időjárási helyzet alakult ki, mely borongós, hűvös napokat eredményezett. Az esemény különlegessége ezúttal annak tartóssága volt, a hónapban ugyanis összesen 18 borult nap fordult elő, és ebből 12 november 16. és november 27. között egyhuzamban. Ez utóbbi időszakban a hőmérséklet is jelentősen visszaesett, napközben sem voltak ritkák a fagypont körüli, vagy az alatti értékek.
Márciusban a magasabb napállás miatt már nem tudott hidegpárna kialakulni, így sok napsütésben volt részünk. Összesen 7 teljesen derült nap fordult elő, és emellett mindössze 9 napon volt erősen felhős vagy borult az ég. A délutáni hőmérséklet a hónap eleji lehűlést követően tartósan 15 °C fölé emelkedett, és többször mérhettünk 20 °C feletti maximumokat is. Éjszakánként azonban a szélcsendesebb napokon még erőteljesen lehűlt a levegő, így több alkalommal is jelentős volt a napi hőingás.

Novemberben a páratartalom a gyakran párás, ködös időnek köszönhetően többnyire 80 % feletti volt, csak a kevésbé felhős napokon csökkent ez alá az értéke. A korábban említett 12 napos borongós periódusban pedig meglehetősen csekély volt a légnedvesség napi ingása. Márciusban viszont még a kora reggeli órákban is csak ritkán érte el a 90 %-ot a páratartalom, míg napközben több alkalommal 40 %, sőt időnként 30 % alá csökkent. A hónap végén a szelesebb napokon pedig 25 % alatti értékek is előfordultak.

Az anticiklonos helyzet miatt mindkét hónapban nagy szárazság alakult ki, novemberben mindössze 1 mm, márciusban pedig 0,5 mm eső esett. Előbbi hónap csapadékösszege azonban kizárólag ködszitálásból származott, vagyis légköri frontból egyáltalán nem hullott csapadék. A szitálások viszont 11 csapadékos napot eredményeztek, míg márciusban csupán 3 napon alakult ki kisebb eső vagy zápor. A száraz, többnyire napos, időnként szeles időnek, valamint az alacsony páratartalomnak köszönhetően márciusban jelentősen kiszáradt a talaj felső rétege.

Saját adatokat felhasználva írta: Hérincs Dávid