Kezdőlap

 

Szupercella 2010. március 1-jén, majd havazás 2010. március 10-én

Előzmények:
2010. február második felében már beköszöntött a kora tavaszias idő, 21. után minden nap 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. 28-án egy mély, gyors mozgású ciklon haladt el tőlünk északnyugatra. A ciklon előoldalán enyhe levegő áramlott fölénk, így február utolsó napján a csúcshőmérséklet elérte a 15 fokot. Éjszaka áthaladt felettünk a légörvény gyenge hidegfrontja, mely csak minimális csapadékot okozott. A front mögött a magasban azonban erőteljes nyugatias áramlás alakult ki, mely 1-jén a nyugati országrészben főnös időjárást okozott, 15-18 fok közötti maximumokat mérhettünk. Így a magasban történő lehűlés miatt nagy vertikális hőmérsékleti kontraszt alakult ki, mely labilissá tette a levegőt.

Esti szupercella:
A labilis levegőben a kora délutáni órákban alakultak ki az első záporok az Észak-Dunántúlon, melyekből néhol jégeső is előfordult. Később Győr térségében és a Bakonyban zivatarok is keletkeztek, szintén jégeső kíséretében. Napnyugta környékén Vas megye északi felén is erőteljes konvekció indult meg, melynek következtében 18 óra után egyre több zápor, sőt Csepreg térségében zivatar képződött. 20 óra körül a Kőszeg-Szombathely vonal mentén egy intenzív zivatargóc kezdett kifejlődni, mely nem sokkal később szupercella lett. A zivatart sok helyen kísérte kiadós jégeső, helyenként több cm-nyi jégkását hagyott maga mögött a vihar. Egyházasrádócot elkerülte a zivatar, a faluban csak dörgéseket lehetett hallani. A szupercella egészen a Keszthelyi-hegységig folytatta útját, majd 22:30 után feloszlott. Mögötte még előfordult egy-két zápor Vas és Zala megyében, de ezek már nem okoztak számottevő eseményeket.


Erőteljes konvekció észak felé naplementekor


Az Egyházasrádóctól északkeletre elhaladó szupercella villámok által megvilágított felhőzete

Erős lehűlés:
Az elsejei frontot követően 2-án éjszaka egy újabb hidegfront haladt át felettünk, mely mögött északira fordul az áramlás, így erőteljes lehűlés vette kezdetét. A nappali maximumok 5 fok alá estek vissza, míg hajnalonként megjelentek a fagyok. A derültebb éjszakákon jelentősen lehűlt a levegő, így pl. 6-án reggel -7 fokos, 8-án reggel pedig -9 fokos minimumot mérhettünk. 6-án éjszaka Vas megyében többfelé volt havazás, hózápor, másnap reggelre általában lepel-3 cm hó hullott. Egyházasrádócon 1 cm-es hólepel alakult ki, mely napközben elolvadt. 9-én és 10-én a több felhő miatt mérséklődött az éjszakai lehűlés, napközben azonban maradt a hideg idő.

Havazás 10-én:
A Földközi-tenger nyugati felén 8-án egy mediterrán ciklon alakult ki, mely 10-én elérte a Kárpát-medence nyugati, délnyugati vidékeit. Vas megyében ezen a napon már egész nap borult maradt az ég, de napközben még csak kisebb hószállingózás fordult elő. Estére azonban megérkezett a havazás, mely egész éjszaka kitartott, a reggeli órákban azonban megszűnt a hóesés. Másnap reggelig a megye északi felén 2-5 cm, míg délen 5-10 cm friss hó hullott. Egyházasrádócon 5 cm-es hóréteg alakult ki. A borongós idő 11-én is folytatódott, így a hóréteg összefüggő maradt a kevéssel fagypont feletti hőmérséklet ellenére. A következő napokban erőteljes enyhülés zajlott le, így a hó 12-én teljesen elolvadt. Ezen a napon, valamint 15-én reggel még előfordultak hózáporok, 16-án a délutáni záporokat követően este és másnap reggel pedig gyenge havazás. 18-ától azonban végleg beköszöntött a tavaszi időjárás.


A havazás után Szombathelyen 11-én reggel

Írta és a fényképeket készítette: Hérincs Dávid