Kezdőlap

 

Szupercella 2010. június 14-én

Előzmények:
2010. június első napjaiban még hűvös, esős idő volt, majd 5. után erőteljes felmelegedés következett be. A csaknem derült ég mellett a hőmérséklet napról-napra emelkedett, így 11-én és 12-én már a 34 fokot is elérte a csúcsérték. Az élénk délnyugati szélnek köszönhetően éjszaka sem hűlt le számottevően a levegő, 11-én 20 fokos minimumot mérhettünk. 12-én éjszaka egy gyenge hidegfront haladt át felettünk, mely csapadékot nem okozott, másnap azonban kissé visszaesett a hőmérséklet. A front 13-án hullámot vetett, így délutántól átmenetileg ismét melegfronti hatásban volt részünk. Éjszaka nyugat felől nedvesebb levegő áramlott fölénk, emiatt egyre több zápor, zivatar alakult ki. Az egyik zivatargóc éjjel 2 óra körül Egyházasrádóctól alig néhány km-re vonult el, de ezt gyenge elektromos tevékenység jellemezte. Kora reggel egy másik zivatar azonban gyakori villámlások és néhány halk dörgés kíséretében haladt el a falutól keletre. Ezt követően átmenetileg megszűntek a konvektív gócok a környéken.


A kora reggeli, kelet felé elhaladó zivatar néhány villáma

Délutáni szupercella:
A déli óráktól kezdve észak felé erőteljes gomolyfelhősödés indult meg, majd az északira forduló légmozgással már Vas megyében is tornyosodni kezdtek a gomolyok. Fél 2 körül egy-két dörgés is hallatszott már, de Egyházasrádócon ekkor még nem hullt csapadék. A következő órában egyre több cella alakult ki a térségben, miközben egy gyenge zápor a falut is érintette.


Peremfelhős zivatar észak felé

Ezzel egy időben Ausztriában egy szupercella fejlődött ki, mely a település felé közeledett. Érkezése előtt átmenetileg csökkent a gomolyfelhőzet, így kitűnően meg lehetett figyelni a falfelhőt és a fő feláramlási tornyot, valamint a forgó mozgást végző mezociklont. A cella gyorsan közeledett, egyre gyakoribbá váltak a dörgések. A csapadékfüggöny 3 órakor érkezett meg. Eleinte csak mérsékelt intenzitású záporeső volt, majd pár perc múlva felhőszakadásszerű csapadékhullás kezdődött, borsó nagyságú jégesővel. A vihar nagyja azonban hamar továbbvonult kelet felé, miközben a cella már gyengülőben volt, így a zivatartevékenység is megszűnt. Kb. fél órás, egyre csendesedő esőzés után a zivatar csapadékösszege végül 16 mm lett.


Az érkező szupercella

Írta és a fényképeket készítette: Hérincs Dávid